DE ONDERBROKEN REIS

Dit fascinerende relaas over twee verdwenen uren aan boord van een vliegende schotel betreft een Amerikaans echtpaar, Betty en Barney Hill, dat in een ruimteschip ontvoerd werd.

Auteur: John G. Fuller

Paris 1978

ISBN 90 6006 153 5

261 blz.

Beschrijving:

De terugreis uit Canada in de nacht van 19 op 20 september 1961 zagen Betty en Barney Hill vanuit hun auto een vliegende schotel. Bij hun thuiskomst in Portsmouth, New Hampshire, merkte Barney dat zijn schoenen onverklaarbare kale plekken vertoonden; Betty ontdekte een rij raadselachtige glanzende kringen achterop hun auto. En het vreemdste was dat twee uur van de reistijd spoorloos uit hun geheugen was verdwenen. Op deze nacht volgden lange maanden vol psychische spanningen en tenslotte zochten de Hills hulp bij een vooraanstaand psychiater en neuroloog te Boston. Bij de therapie werd hypnose gebruikt, waarin de tijd kan worden teruggedraaid naar vergeten gebeurtenissen in het verleden. Zo werd bij Betty en Barney Hill, onafhankelijk van elkaar, een verslag van de gebeurtenissen in die twee verloren uren verkregen - en ondanks het feit dat zij deze tijd geheel uit hun bewuste herinnering hadden verdrongen waren de verhalen vrijwel identiek. Zij waren door op mensen lijkende, denkende wezens aan boord van een onbekend ruimtevaartuig gebracht en daar door hen ondervraagd en aan een lichamelijk onderzoek onderworpen.

Na een behandeling van zeven maanden concludeerde de psychiater dat zijn patiënten geen van beiden psychotisch waren en dat zij zowel bewust als onder hypnose uitsluitend de absolute waarheid, althans zoals zij die zelf zagen, hadden gesproken.
Dit is het volledige, onverkorte verhaal van Betty en Barney Hill. Het bevat de letterlijke weergave van bandopnamen die van hun verklaringen onder hypnose zijn gemaakt, en ook de tekeningen waarin zij, al dan niet onder hypnose, het ruimteschip en de mensachtige bemanning schetsten.

Noch Betty, noch Barney Hill hebben verwacht dat hun ervaring zonder slag of stoot zou worden aanvaard; aan de andere kant heeft de dokter zich nooit bindend uitgesproken tegen de mogelijke waarheid van dit verhaal. Maar of "De onderbroken reis" nu fantasie, werkelijkheid of iets daar tussenin is, zonder twijfel is het een van de meest fascinerende boeken die de laatste jaren zijn verschenen.

BOEKEN