IN GRAANCIRKELKRINGEN

Een etnologisch onderzoek naar verhalen uit de grenswetenschap

Auteur: Theo Meder

Uitgeverij Amsterdam University Press

ISBN: 978 90 5356 838 5

416 pagina's

Beschrijving:

Al vele jaren worden graancirkels ontdekt, maar in de jaren negentig is het fenomeen graancirkels uitgegroeid tot een hype. Inmiddels zijn er over de hele wereld duizenden variaties en vormen gevonden. De figuren worden steeds ingewikkelder en zijn soms wel honderden meters lang. Wie maken deze figuren en hoe worden ze gemaakt? Hoe denken de boeren over deze verschijnselen? Zijn de media van invloed? Zitten er boodschappen verborgen in de graancirkels en hoe kunnen deze begrepen worden? Als mensen geloven in bovennatuurlijk of buitenaards ingrijpen, waar geloven zij dan nog meer in? Waarom denken ‘croppies’ en ‘deskundigen’ dat ze het bij het rechte eind hebben en welke argumenten overtuigen de sceptici van hun gelijk?
In het fascinerende In graancirkelkringen verklaart Meder hoe verhalen kunnen uitgroeien tot een onweerlegbare waarheid. Langzamerhand worden deze verankerd in een overtuiging en gaan ze het gedrag en de kijk op de wereld bepalen. Alle elementaire vragen over graancirkels worden beantwoord vanuit verschillende perspectieven. Meder trekt een vergelijking tussen de verschijnselen in Engeland en Nederland en biedt een beknopt overzicht van de geschiedenis van graancirkels. Er wordt niet bepaald wat de waarheid is, maar de auteur levert alle voors en tegens uit het debat waarmee de lezer zijn eigen standpunt kan innemen.

Theo Meder is etnoloog bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Hij heeft al vele artikelen en boeken gepubliceerd over sprookjes, sagen, moppen en urban legends in het heden en verleden in Nederland. Sinds 2001 concentreert zijn onderzoek zich op het verschijnsel graancirkels.

http://www.aup.nl/do.php?a=show_visitor_book&isbn=9053568387

Boekrecensie op ufowijzer: In Graancirkelkringen

BOEKEN