ZWARTE GATEN.
HET EINDE VAN HET HEELAL?

De ontdekking van de ”zwarte gaten” kan leiden tot de oplossing
van de vele raadselen van de kosmos. Zal door de “zwarte gaten”
het heelal tenslotte verdwijnen?

Auteur: Isaac Asimov

A.W. Bruna & Zoon 1978

ISBN: 90-229-7432-4

192 blz.

Beschrijving:

materie / nevels, sterren en planeten / witte dwergen en rode reuzen / de ´big bang´ / nova´s en supernova´s / neutronensterren / pulsars en quasars / zwarte en witte gaten / het kosmische ei

In deze tijd van spectaculaire ontwikkelingen in de astronomie neemt het begrip ´zwarte gaten´ een uiterst belangrijke plaats in. Nu het bestaan ervan door steeds meer wetenschappelijke bewijzen wordt gestaafd, heeft het er alle schijn van dat ze een bedreiging vormen voor het bestaan – gemeten in miljarden jaren – van het heelal.

Een´zwart gat´ is een hoeveelheid materie met zo´n dichtheid, dat de enorme zwaartekracht ervan alles naar zich toetrekt… Tot en met licht. De auteur verklaart de aard en werking van dit verschijnsel, en behandelt daarnaast de volgende kwesties:
• Was de explosie in Siberië (1908) ter sterkte van een 30-megatonbom, in werkelijkheid een klein ´zwart gat´?
• Komt de materie, die door een ´zwart gat´ wordt aangezogen, er aan de ´andere kant´ uit als antimaterie, een soort omgekeerde van de ons bekende stof?
• Is het bestaan van ´zwarte gaten´ reden om aan te nemen dat het heelal toch tot stand is gekomen door een kosmische ´big bang´?
• Vormen de jongste ontdekkingen een basis voor de theorie dat materie kan bewegen met een snelheid groter dan die van het licht?

Dit boek leidt de lezer door de fascinerende wereld van de materie, van de atoomkern tot de onmetelijke verschijnselen van het heelal, waarvan het grote geheim zich misschien altijd aan onze inzichten zal blijven onttrekken.

BOEKEN