PRINTBARE VERSIE

Naar aanleiding van mijn op- en aanmerkingen aangaande het krantenartikel: ‘UFO’s? zeg nooit nooit’ dat in De Dordtenaar van 16 oktober 2004 verscheen en waarin een sterrenwachter naar zijn mening over UFO’s wordt gevraagd, bood journalist Jan Volwerk ook mij een interview voor de krant aan. Onderstaand het resultaat daarvan en het geeft meteen aan dat er in de media toch nog mensen te vinden zijn die wel objectief over UFO’s willen en durven publiceren. Omdat dit interview een vervolg is op dat van de sterrenwachter, kon Volwerk er geen groot artikel aan wijden, maar ik ben tevreden met het resultaat en het is nu wachten op de landelijke media. Ik ben ervan overtuigd dat er op de journalist, die er daadwerkelijk zelf onderzoek naar gaat doen en er op een objectieve wijze over gaat publiceren (en niet bang is hoe lezers en vooral collega’s over hem/haar zullen denken na de eerste publicaties), een primeur ligt te wachten.


SERIEUZE PASSIE VOOR UFO’s

Door Jan Volwerk

Artikel in ‘De Dordtenaar’ 25 november 2004


Vandaag in de rubriek Het Vervolg: Ook in de regio worden bijna dagelijks onverklaarbare dingen in de lucht gezien. Dordtenaar Paul Harmans gelooft voor honderd procent in UFO’s en voor negentig procent in het buitenaardse daarvan.

Website Dordtenaar Paul Harmans trekt tienduizenden bezoekers

DORDRECHT – Zijn professionele website www.ufowijzer.nl trok sinds september 2002 bijna 78.000 bezoekers. Als er ergens in de wereld ufo’s worden gesignaleerd, staan de journalisten van de vakbladen en zelfs televisiemakers bij Dordtenaar Paul Harmans op de stoep. “Alleen jammer dat ook journalisten het onderwerp bijna nooit serieus nemen.”

Zelfs eigen familieleden nemen zijn fascinatie voor ufo’s met een korreltje zout, hoewel hij eigenlijk nooit echt doorslaat en zich vasthoudt aan feiten, feiten en nog eens feiten. “Ik heb nooit groene mannetjes gezien of gesproken, maar er zijn gewoon te veel onverklaarbare dingen in het luchtruim gebeurd om niet in buitenaardse activiteiten te geloven.”

Harmans verdiept zich in ufo’s sinds de jaren zeventig. “Sinds ik zelf een ufo heb gezien. In 1974. Ik werkte op een boot die in Marseille in het dok lag. Het was een zonnige dag. Met een aantal collega’s zag ik ineens eerst één en later twee lichtbollen in de lucht, die uiteindelijk samensmolten. Venus wordt nogal eens voor een ufo aangezien. Maar in ons gezelschap was een stuurman. Navigeren vond destijds nog plaats met behulp van een sextant, de sterren en planeten, in plaats van het gebruik van technieken als satellietnavigatie zoals tegenwoordig. Deze stuurman kon ons vanuit zijn professie met zekerheid vertellen dat dat licht beslist niet Venus was. Wat dan wel, niemand wist het. En tot op de dag van vandaag heb ik er nog steeds geen verklaring voor.”

Harmans heeft sinds twee jaar een eigen website. Een professionele site met links naar tijdschriften, krantenartikelen en heel veel feiten en getuigenissen. “Ook vertaal ik artikelen uit het Engelse ufo-magazine. Ik krijg erg veel respons. Ik ben soms zes uur per dag bezig om e-mails te beantwoorden. Een bewijs dat veel mensen toch geïnteresseerd zijn in deze materie. Zeker als je daar serieus mee omgaat. Verhaaltjes over groene mannetjes vervelen snel.” Harmans daagt op de homepage van zijn site zijn bezoekers uit om juist af te rekenen met vooroordelen: ‘Lees minimaal twee artikelen. En oordeel dan opnieuw over het fenomeen ufo’s’.

De pagina verwijst onder meer naar het Amerikaanse Disclosure Project van Dr. Steven Greer. Harmans: “Dit project is een niet gesubsidieerde onderzoeksorganisatie die de regering oproept tot het houden van openbare hoorzittingen om de aanwezigheid van ufo’s en buitenaards leven nader te onderzoeken. Greer heeft sinds begin van deze eeuw liefst vijfhonderd getuigenissen verzameld. Dat is op zich niets bijzonders, maar het gaat hier niet om burgers, maar om verklaringen van werknemers uit de top van de Amerikaanse overheid en geheime diensten. Mensen van de Nasa tot de CIA bevestigen het bestaan van ufo’s en beloven dit ook onder ede te willen verklaren.” Harmans heeft veel van die getuigenissen op zijn website staan.

Harmans blijft ook nuchter. Zo staat hij niet te springen om mensen als de Zwitser Billy Meier die beweren regelmatig contact te hebben gehad met aliens. “Dat soort figuren bevordert het geloven in ufo’s niet echt.” Ook moet hij weinig hebben van de beweringen van de Amerikaanse wetenschapper Bob Lazar die een paar maanden op een geheime basis, Area-51, verbleef. Veel ufo-aanhangers beweren dat de buitenaardse lijken uit de vliegende schotel die in 1947 in Roswell neerstortte, hier naartoe zijn gebracht. “Als de Amerikaanse regering werkelijk beschikt over vliegende schotels die zijn gemaakt met buitenaardse techniek, zoals Lazar beweert, waarom vliegen ze nu dan nog steeds met bouten en moeren space shuttles de ruimte in?” Maar dat inlichtingendiensten als de CIA en FBI dingen achterhouden, daar is Harmans van overtuigd.

Paul Harmans krijgt ook veel reacties uit de regio. “Vooral veel verzoeken van tieners, die een werkstuk over ufo’s willen maken. Ook veel waarnemingen. Maar daar doe ik weinig mee. Die verwijs ik naar www.ufoplaza.nl Die zijn daarin gespecialiseerd. Ik wil mensen alleen maar proberen te overtuigen dat er veel meer aan de hand is tussen hemel en aarde.”

Dit artikel is geplaatst met toestemming van journalist Jan Volwerk.


Zie ook het hieraan voorafgaande artikel over de sterrenwachter op de volgende link: UFO's? ZEG NOOIT NOOITHoezo: "Ik heb nooit groene mannetjes gezien of gesproken".

UFO's