BOEK ‘HET MYSTERIE VAN MONTALCINO’

Auteur: Gerhard Hormann

Boekbespreking: Paul Harmans

oktober 2008

In juli 2006 ontving ik journalist Gerhard Hormann op mijn UFO-zolderkamer. Hij interviewde mij gedurende een dikke twee uur en dat interview stond vervolgens in magazine Aktueel nr. 29 van 19 - 25 juli 2006. (1)

Gerhard schrijft ook boeken en begin oktober 2008 kreeg ik van hem een e-mail met de mededeling dat zijn laatste boek juist was uitgekomen en dat hij daarin onder andere mij als personage had opgevoerd. Hij had mij naar aanleiding van het interview kunnen gebruiken in zijn spannende boek ‘Het Mysterie van Montalcino’.

Ik heb zijn boek natuurlijk gekocht en Gerhard was zo vriendelijk er met de hand een persoonlijk voorwoord in te schrijven:

14 oktober 2008
Ridderkerk

Voor de enige
echte Paul Harmans…

Gerhard

In zijn nawoord op pag. 295 schrijft Gerhard:

‘De meeste personages bestáán ook werkelijk. In veel gevallen heb ik hun naam verbasterd, maar soms zelfs dat niet eens. Dat versterkte het gevoel dat ik bezig was een waargebeurde kroniek te noteren en alleen nog maar een paar ontbrekende feiten hoefde in te vullen. De lijst met mensen die me, vaak zonder dat zelf te beseffen, geholpen hebben is lang. Ik zal ze hier noemen in de wetenschap dat ook zij tijdens het lezen soms een ongemakkelijk gevoel zullen hebben.’

Welnu, dat gevoel had ik, dat kan ik volledig beamen. Maar wat voor mij de grootste drijfveer was om het boek zo snel mogelijk uit te lezen, was de opmerking die Gerhard op pag. 296 aan de lezers en mij schrijft:

‘Tegen de ufoloog Paul Harmans, die mij ook in werkelijkheid bestookte met allerlei ‘bewijsmateriaal’ op dvd, wil ik alleen maar zeggen: sorry en bedankt.’

Hoezo sorry vroeg ik mij af? Wat schreef hij over mij waarvoor hij zich moest excuseren? Op mijn zolderkamer was hij een en al aandacht voor het UFO-fenomeen en stelde de een na de andere objectieve vraag. Zijn artikel in Aktueel was positief, wat was de oorzaak voor zijn sorry? Ik weet het inmiddels omdat ik het boek heb gelezen en er zijn wellicht wel een paar oorzaken, hangt ervan af hoe je het bekijkt, maar ik ga die oorzaken hier niet vertellen natuurlijk, dat moet je zelf lezen door zijn vlot en spannend geschreven boek te kopen.

Niet echt schokkend, maar wel aardig om op ufowijzer te vermelden, is de opmerking die ik vond op pag. 81. Het zijn een paar regels waarin Gerhard bedekt, maar exact, de houding van de meeste journalisten ten opzichte van controversiële fenomenen zoals onder andere UFO’s weergeeft:

‘Maar als er íets was wat van Mike (en Mike is Gerhard in het boek, met naast hem de mooie Italiaanse Raffaëlla, hij wel! P.H.) een goede journalist maakte, dan was het dat hij in principe voor elke mening openstond en van te voren geen enkele verklaring uitsloot. Je hoefde het niet per se met mensen eens te zijn om met een goed verhaal thuis te komen. Vaak was zelfs het tegendeel waar. Veel collega’s schreven elke keer vooral hun eigen versie van de waarheid.’

Maar waar gaat dat boek nou over, zul je je inmiddels afvragen? Als je de omslag bekijkt zie je een bekend schilderij, althans, bekend voor hen die geïnteresseerd zijn in het UFO-fenomeen en weten dat er schilderijen en andere kunstwerken bestaan, van vele honderden en zelfs duizenden jaren oud, waarop afbeeldingen zijn te bewonderen die krek op vliegende schotels lijken. (2)

Op een schilderij van de hand van Bonaventura Salimbeni dat hangt in het Italiaanse plaatsje Montalcino, een plaatsje dat door Gerhard uitvoerig wordt beschreven, hij is er zelf geweest, is een wel heel vreemd voorwerp te bewonderen, het heeft nog het meeste weg van een oude Russische spoetnik. (3)

Gerhard verweeft deze - zeer zeker vragen oproepende - schilderijen met de Katholieke kerk, met de Nederlandse militairen in Irak, met ondergrondse bunkers van het Amerikaanse leger in de woestijn van Arizona, met de sterrenwacht in Dordrecht, met een observatorium van het Vaticaan op Mount Graham in Arizona (4). Daarbij komt lang niet iedereen ongeschonden uit de strijd, ik mijd vanaf nu tenminste afgelegen fietspaden langs slootjes gehuld in het nachtelijk duister…

Een goed boek met een bijzonder plot!

Links naar boekverkoop:
http://www.knowington.nl/nl/boek-het-mysterie-van-montalcino-9789085201243
http://www.postorderboekhandel.nl/object/9789085201243/Mysterie_van_montalcino

Recensies:
http://combinatie.uwnieuws.nl/nieuwsitem.php?id=6235
http://www.boekwijs.nl/boek/titel/id/48184/het-mysterie-van-montalcino.html

Wie is Gerhard Hormann?:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Hormann


(1) http://www.ufowijzer.nl/tekstpagina/InterviewAktueelJuli06.html
(2) http://sprezzatura.it/Arte/Arte_UFO_5_eng.htm

(3) http://www.montalcino-tuscany.it/ufo_pianello.htm
(4) http://mgpc3.as.arizona.edu


Antwoord van Gerhard op deze recensie
Ik heb Gerhard deze recensie een paar weken geleden gestuurd, maar niets meer van hem gehoord. Ik weet dat mijn e-mailadres soms door enkele providers in de spambox van de ontvangers terechtkomt, dus misschien is dat de reden.


UFO PAGINA

MIJN WAARNEMING PAGINA

Pagina Laatst Toegevoegde Artikelen