PRINTBARE VERSIE

FRANKRIJK VERBIJSTERD DOOR RAADSELACHTIGE DOOD DOLFIJNEN

Artikel: ‘THE TIMES’ 25 februari 1998

Vertaling: Paul Harmans april 2005


Een mysterieuze killer is op rooftocht naar dolfijnen langs de Franse Middellandse Zeekust, alwaar de karkassen van deze zeezoogdieren aanspoelen met een frequentie van 1 per dag en met onverklaarbare wonden. Tweeëntwintig onttakelde dolfijnen zijn er sinds 4 februari op de stranden van Languedoc-Roussillon, tussen Agde en de Spaanse grens gevonden. Maar milieudeskundigen zeggen dat zij geen idee hebben wat of wie verantwoordelijk is, voor wat zij omschrijven als de afslachting van een beschermde soort.

De meeste dode dolfijnen bleken gapende wonden te hebben, ongeveer 15 centimeter in diameter, in het gebied van de keel of de onderkaak. “Alle wonden liggen op nagenoeg gelijke plaats. De buitengewone precisie wijst erop dat we ongevallen kunnen uitsluiten,” zo zegt Guy Olivet, hoofd van de mediterrane dolfijnenstudiegroep.


Eén van de dode dolfijnen. (Het ronde gat zit daar waar ook bij andere dierverminkingsgevallen het zachte weefsel is verwijderd. Vert.)

Verscheidene theorieën zijn geopperd om de dood te verklaren, inclusief ziektes, agressieve aanvallen door een ‘killer dolfijn’ en zelfs een complot waarbij het Amerikaanse leger betrokken kan zijn, maar drie weken nadat het eerste kadaver was gevonden, gaven wetenschappers te kennen dat zij verbijsterd zijn door het grote aantal. “Alle hypothesen zijn mogelijk. Door de afwezigheid van enige aanwijzing, moeten we te werk gaan via het schrappen van alle mogelijkheden,” zo zei gisteren een woordvoerder van het maritieme onderzoekscentrum in Banyuls-sur-Mer, waar autopsie op de dolfijnen wordt uitgevoerd. “Geen enkele hypothese kan bevestigd worden zolang de resultaten van die tests niet bekend zijn,” zegt Monica Mueller, een expert in dolfijngedrag, gevestigd in Banyuls en verbonden aan de universiteit van Parijs.

Oceanologen hebben de mogelijkheid van een virus, dat gelijk is aan het ‘Moribilis virus’, dat in 1995 65 mediterrane dolfijnen doodde, uitgesloten. De theorie dat de dieren per ongeluk zijn gedood door op vis jagende trawlers lijkt ook uitgesloten, omdat de karkassen geen tekenen vertonen die erop duiden dat ze in netten verstrikt zijn geraakt.

De meest bizarre verklaring, naar voren gebracht door Leo Sheridan, de Britse dolfijnenexpert, is dat de dieren mogelijk door de Amerikaanse marine op één van haar mediterrane bases getraind en later gedood zijn, omdat ze niet langer bruikbaar waren. “Deze dolfijnen werden door het Amerikaanse leger bij militaire operaties gebruikt,” zo vertelde mr. Sheridan (die zichzelf omschrijft als een expert in maritieme ongevallen) tegen Le Figaro. “Zij ontsnapten aan hun trainers. De dood van deze deserteurs is het gevolg van de via radiobesturing geëxplodeerde signaalhalsband, zodat niemand hun missie kon achterhalen.” Deze suggestie is echter door de Franse autoriteiten verworpen. “Deze soort dolfijnen is heel erg gevoelig en nerveus en kan niet in gevangenschap worden gehouden. Als men probeert ze te vangen gaan ze dood vanwege de stress,” zo zei mevrouw Mueller. (De plaats waar de wond zit lijkt mij ook niet bepaald de juiste locatie voor een halsband. Vert.)


Languedoc-Roussillon

Onderzoekers van de studiegroep zeggen dat de ronde verwondingen die gevonden zijn bij meer dan 70 procent van de dolfijnen, zeer waarschijnlijk niet door mensen zijn veroorzaakt, omdat ze aan de onderzijde van het lichaam zitten en niet aan de bovenzijde die duidelijk veel makkelijker te benaderen is door de mens.

De onttakelde dolfijnen worden gewoonlijk in openwater gevonden en een andere theorie is dat zij indirect het slachtoffer zijn van de wereldwijde opwarming, welke ook de Middellandse Zee opwarmt en de dolfijnen aanzet tot vertrek naar ondiepe en gevaarlijkere kustwateren.

Jean-Louis Ferres, de verantwoordelijke man van het brandweerkorps dat dit gebied van de Franse kust onder beheer heeft, zei dat de omvang van deze gevallen ongekend en ongelofelijk is. “Aan dit deel van de kust vinden we gewoonlijk slechts een dozijn dode dolfijnen per jaar.”

DIERVERMINKINGEN PAGINA