FLIEGENDE UNTERTASSEN
Ein Geheimnis Geistert Um Die Welt

Een boek uit mijn verzameling

Door: Paul Harmans

december 2008

In mijn verzameling bevinden zich veel oude UFO-boeken en daar zitten een paar bijzondere exemplaren bij. Niet iets van waarde, UFO-boeken worden zelden iets waard, er bestaan nu eenmaal geen verwoede verzamelaars die dit soort papier als belegging zien om het later tegen veel geld weer van de hand te doen. Natuurlijk wil elke serieuze UFO-geïnteresseerde zoveel mogelijk UFO-boeken hebben, maar als er teveel geld mee gemoeid is, dan ziet men al snel van de koop af. Ik koop zelf ook nog wel eens iets 2e hands via Internet en ik kijk regelmatig op Marktplaats.nl. Vaak koop je daar een UFO-boek voor 3 à 4 euro en de aanbieder die wat meer vraagt gaat vaak snel overstag en neemt genoegen met je bod. Hij of zij heeft zelf ook al gezien dat sommige aanbieders wel een half jaar leuren met een veel te duur boek, dat uiteindelijk bij het oud-papier zal belanden omdat het nooit verkocht wordt. Een enkele aanbieder vraagt absurde bedragen (tot wel 30 euro) voor een simpel boek waarvoor je na wat speurwerk of wat wachten elders opeens slechts 2 euro hoeft te betalen, dus ga niet te snel over tot aankoop als de prijs je niet bevalt.

Ik zal regelmatig een apart UFO-boek op ufowijzer bespreken. Het eerste boek is een Duitstalig verzamelalbum waarvoor je de afbeeldingen eerst in misschien een sigarenwinkel moest kopen en ze dan zelf inplakken. De titel is ‘Fliegende Untertassen Ein Geheimnis Geistert Um Die Welt’. Het is geschreven door Rolf Strehl die meerdere (luchtvaart)boeken schreef en van plaatjes en foto’s voorzag. Er staat geen jaartal van uitgave in, maar de korte verhalen bij de plaatjes gaan niet verder dan 1952, op Internet vond ik voor dit boek het jaartal 1953 en dat zal wel kunnen kloppen. Het is uitgegeven door WS-Bilder Wanne Eickel en het formaat is een liggend A-4, het heeft 50 bladzijden.

De kaft is natuurlijk wat gekreukeld en hier en daar met wat plakband verstevigd, maar alle, inmiddels vergeelde, bladzijden zijn aanwezig evenals de plaatjes.


Voorkant / Achterkant

Op pagina 5 staat het eerste verhaal met de eerste twee plaatjes. Net als alle UFO-overzichten begint het bij de waarneming van Kenneth Arnold in 1947. Het tweede plaatje is een artist impression van hoe een vliegende schotel er uit kan zien en men stelt zich de vraag of het misschien een nieuwe Duitse ontwikkeling is die men startte in 1938. Maar tevens merkt men op dat nog nooit iemand een dergelijke schotel vanaf de aarde heeft zien opstijgen.


Pagina 5

Er staan ook plaatjes in getekend door tekenaars die hun fantasie gebruikten, maar veel afbeeldingen geven een waar gebeurd incident weer. Op pagina 13 een plaatje dat de paniek weergeeft als er in de sciencefiction film van 1951, The Day the Earth Stood Still, een UFO boven Washington naar beneden komt. Het tweede plaatje beeldt luitenant George Gorman uit die op 1 oktober 1948 vanuit zijn jachtvliegtuig een vreemde gloed tussen de grond en zijn toestel waarneemt en dat meldt aan de thuisbasis.


Pagina 13

Op enkele bladzijden van het boek staat een enkele grote afbeelding. Het zijn de typische jaren ’50 tekeningen met daarbij de grote vragen: waar komen ze vandaan, wat komen ze doen, zijn ze vijandig? Op pagina 19 een aantal UFO’s die New York aanvallen. Gebouwen storten in, auto’s staan in brand en militaire toestellen storten neer.


Pagina 19

Het plaatje op pagina 29 geeft de situatie weer zoals die zich in 1937 in New York afspeelde nadat een groot aantal mensen te laat de radio inschakelde en daardoor niet door had dat er een hoorspel gaande was waarin werd gespeeld dat er schepen van Mars waren geland en dat daaruit zeer vijandige wezens de stad overspoelden.


Pagina 29

Op pagina 42 een open gewerk vliegende schotelmodel met daarin raketaandrijving. De vraag die men stelt is of de schotels geheime toestellen van de Russen of Amerikanen zijn. Het tweede plaatje laat een Russische straalbommenwerper zien met daarbij het onderschrift dat Rusland over een vooruitstrevende luchtmacht beschikt en dat het afgebeelde type 150 een snelheid haalt van 1050 kilometer per uur. Maar, vraagt men zich toch af, bouwen zij ook de vliegende schotels?


Pagina 42

Op pagina 46 het verhaal dat de Amerikaanse luchtmacht in 1952 aan de president laat weten dat na onderzoek o.a. via radar en fotografie, is gebleken dat vliegende schotels niet van een vreemde mogendheid zijn en geen onmiddellijk gevaar voor de natie betekenen. Men hoeft dus niet bang te zijn voor bommen en granaten. De tweede afbeelding geeft professor Dr. W. I. Robinson, professor Dr. A. G. Oberg en professor W. L. Ducker weer die rond 21:10 uur op 25 augustus 1951 een aantal lichten boven Lubbock (Texas) waarnemen die binnen een paar seconden geruisloos van horizon naar horizon bewegen.


Pagina 46

Een aardig boek waarvan wellicht weinig exemplaren zijn overgebleven, maar zoals gezegd is de waarde slechts wat de gek ervoor geeft en dat zal niet meer zijn dan een paar euro. Overigens is het boek niet te koop, voor mij zijn het de parels in mijn verzameling.


UFO PAGINA

Verzamelingen Pagina

Pagina Laatst Toegevoegde Artikelen