PRINTBARE VERSIE

BEZOEK AAN ECO LODGE(IC) IN BRUMMEN

Door: Paul Harmans

december 2008


Op vrijdag 12 december (2008) ben ik samen met Hans, een goede vriend die een paar straten bij mij vandaan woont en ook een model van een Bedinimotor heeft gebouwd, naar Robert Boerman, voorzitter van stichting Eco Lodge(ic), in Brummen gereden. We hadden met Robert afgesproken een kijkje te komen nemen bij zijn benzinemotor die draait op het Paul Pantone principe genaamd ‘GEET Fuel Processor’. Dit is het verslag van die dag dat ik met goedkeuring van Robert Boerman heb geschreven.

Het complot rondom Paul Pantone
Paul Pantone heeft jaren geleden een systeem uitgevonden waarmee je een bestaande verbrandingsmotor op een groot deel water kan laten draaien. Er wordt gesproken van wel 50 tot 80% water en misschien wel meer. Als je dat aan anderen vertelt, dan kijkt men je vaak spottend aan en naast de opmerking dat als zoiets mogelijk is, waarom het er dan nog niet is, komt ook de opmerking dat water niet kan verbranden en dat het dus wel onzin moet zijn.


Paul Pantone

De eerste opmerking is het gevolg van absoluut niet op de hoogte zijn van de gevestigde machten die de oliedollars rijkelijk aan zichzelf zien toerollen en dat graag voor altijd zo willen houden, dat zijn dan in de eerste plaats de oliemaatschappijen en in de tweede plaats, maar beslist niet minder belangrijk, de politiek.

De opmerking dat water niet kan branden is op zichzelf waar, maar zodra je water weet om te zetten in een andere substantie, bijvoorbeeld plasma, dan is het perfect te gebruiken. En dat is nu precies wat Pantone heeft uitgevonden. Via een ingenieus, maar niet echt ingewikkeld systeem wordt water omgezet in een bruikbare stof (plasma). Voor het uitgebreide werkende principe verwijs ik naar de links onder dit artikel.

De krampachtige politieke onwil
Alle politici hebben een grote mond als het gaat om goedkope en schone energieopwekking en de bescherming van natuur en milieu, maar feit is dat de grootste inkomenspost van hun openbare graaivoorziening de belastingen en accijnzen zijn. Euro’s, euro’s en nog eens euro’s worden door dergelijke politieke mooipraters gul geheven op de brandstoffen en energievoorzieningen. En dus kijkt ook de politiek wel uit om zich opeens positief te scharen achter dergelijke revolutionaire uitvindingen die er overigens de laatste honderd jaar bij vele tientallen zijn geweest en die allemaal de kop zijn ingedrukt. Een voorbeeldje: een behoorlijk aantal jaren geleden kwam Willibrord Frequin met een Nederlandse documentaire op tv waarin een garagehouder in Frankrijk een apparaatje had waarmee auto’s op water konden rijden, ze moesten alleen met benzine gestart worden. Frequin reed zelfs mee in de auto. Maar als je nu denkt dat de politiek (van welk land dan ook) daar belangstelling voor had, dan heb je het faliekant mis. Negeren en in het uiterste geval beweren dat het om bedrog ging, dat is alles wat men deed en dat doet men vandaag de dag nog steeds in het geval van al die andere prachtige uitvindingen.


Paul Pantone demonstreert één van zijn prototypes

Zo is Paul Pantone na zijn technische vondst altijd flink dwars gezeten door bepaalde krachten die hem zelfs een behoorlijk bedrag hebben geboden om te stoppen met zijn vinding. Maar omdat Pantone koppig is en zijn uitvinding aan de gewone man, de natuur en het milieu ten goede wil laten komen, is hij daar niet op ingegaan. Dat heeft hem inmiddels zijn gezondheid en zijn bankrekening gekost en hij zit al een paar jaar volkomen onterecht vast in een gevangenisziekenhuis in de staat Utah in de VS. Het hele verhaal van Paul Pantone is ook te lezen op de links onder dit artikel.

Brummen
Op naar Robert Boerman in Brummen, Gelderland. We zijn er net na twaalven en bellen aan bij de loods waar Robert met een aantal vrijwilligers en soms een betaalde kracht de technische afdeling van de stichting leidt: Eco Lodge(ic) Technologies. Omdat het net rond de middag is doen we voor de openstaande kachel, gestookt met blokken hout, eerst een bakkie en een krentenbol en we praten over de diverse vrije en bijna gratis energie-uitvindingen die sinds Tesla kortstondig het licht hebben gezien en daarna plotsklaps verdwenen, soms zelfs samen met de uitvinders.

Robert heeft de beschikking over een mooie ruimte om zijn diverse technieken te bouwen en te testen. Inmiddels is hij ook begonnen om het principe van Paul Pantone in een auto in te bouwen om daar uitgebreide testen mee te doen. Al langere tijd heeft hij een mobiele benzinemotor met het Pantone-systeem staan en heeft die motor diverse malen gedemonstreerd, in 2007 zelfs op het Frontier Symposium. Op het laatste Symposium van afgelopen november stond dit exemplaar ook op zijn stand in Amsterdam en de belangstelling ervoor was groot, ondanks dat er binnen niet gedraaid mocht worden.


De GEET Fuel Processor van Robert Boerman

We laten Robert en Taco eerst onze Bedini magneetmotoren die we hebben meegebracht zien en leggen het principe uit. De belangstelling daarvoor is meteen gewekt en in de toekomst wil Eco Lodge(ic) Technologies ook daar een model van bouwen.


De magneetstroom van John Bedini op de werkbank van Eco Lodge(ic) Technologies

De Pantone-motor
Hans en ik hebben al even rondom de Pantone-motor (GEET Fuel Processor) van Robert gelopen en van Robert krijgen we toestemming om hem van alle kanten te fotograferen, maar nu willen we hem natuurlijk wel graag draaiende zien en dat gebeurt dan ook.


Robert Boerman bij zijn Pantone-motor

Hans heeft het met zijn camera gefilmd en dat geeft een goede indruk van wat er plaatsvindt. De motor moet op benzine worden gestart en als hij eenmaal draait dan kunnen door middel van met de hand bediende kogelafsluiters de uitlaatgassen in plaats van meteen naar de uitlaat, naar het bubbelvat (de bubbler) worden gestuurd. De uitlaatgassen gaan daarvoor vanuit de motor eerst door het ingenieuze dubbele buizensysteem dat Pantone heeft uitgevonden, hij noemt dat de ‘reactor’. De hete uitlaatgassen komen via de buitenste buis - waarin nog een binnenste buis met stalen pen zit - onderin het bubbelvat uit en brengen het mengsel van 50% benzine en 50% water aan het borrelen. De damp die daar weer het gevolg van is gaat via de bovenkant van het bubbelvat door hetzelfde buizensysteem - maar dan door de middelste buis met in de kern daarvan een massief stalen pen waarlangs het mengsel strijkt - weer richting de inlaat van de motor. Tijdens deze methode vindt er een omzettingsproces plaats waardoor het water en de benzine worden omgezet in plasma en het zodoende een bruikbare brandstof wordt.

Robert en Taco laten door middel van een dot wc-papier op de opening van de uitlaat zien dat zolang de motor op benzine draait, er (logisch natuurlijk) een stinkende en zwarte walm uit komt die zijn sporen duidelijk op het papier achterlaat. Zodra de motor echter op het mengsel water/benzine draait, blijft de prop papier volkomen schoon en ruikt naar… wc papier.

Het gedeelte benzine dat naast het deel water wordt verbrand, wordt door het omzettingsproces in het buizensysteem ook naar schone brandstof omgezet. Dus naast goedkoop, is het systeem van Pantone ook nog eens volkomen milieuvriendelijk, wat willen we nog meer?

 
Video van Hans K.

In het filmpje is te zien dat het wat handigheid kost om de motor aan de praat te houden. Dat heeft echter alles te maken met het gebruik van simpele kogelafsluiters op dit prototype. Je kunt je wel voorstellen dat een uiteindelijk ontwerp wellicht computergestuurd wordt of is voorzien van een echt goed regelsysteem (een dergelijke verbetering heeft Pantone al doorgevoerd). Ook het bubbelvat is volgens Robert voor verbetering vatbaar (en die verbeteringen zijn er ook al). Maar… zijn prototype werkt en daar gaat het om!

Workshops
Het is de bedoeling dat Eco Lodge(ic) Technologies in de nabije toekomst een aantal workshops zal geven waarin de techniek en het bouwen van de GEET Fuel Processor uitgebreid uit de doeken zal worden gedaan. Op de GEET website en ufowijzer zullen deze workshops tegen die tijd worden aangekondigd.


Websites

Wat is plasma?: http://nl.wikipedia.org/wiki/Plasma_(aggregatietoestand)

http://www.geet.nl

http://www.geet.nl/gratis-geet-bouwplan.php

Vragen?: http://www.geet.nl/contact.php?PHPSESSID=e756048e29b4e06d45c0a6e939d11855

In Frankrijk bestaat er al een paar jaar behoorlijk wat aandacht voor de GEET Fuel Processor van Pantone en men rijdt er al volop mee. Bekijk de volgende website en dan vooral de foto’s halverwege de pagina:
http://pagesperso-orange.fr/quanthommesuite/RealPMCPantone.htm

Ik heb Robert Boerman dit artikel ter goedkeuring gestuurd (23 dec '08) en nadat hij wat kleine toevoegingen en veranderingen had aangebracht, was het wat hem betreft klaar voor Internet, zijn laatste opmerking was:

In principe kan er van alles in de bubbler gegooid worden. Als het maar water is en wat dan ook. Carbon en water, that's it. Benzine, diesel, afgewerkte olie, accuzuur, vloeibare zeep, etc, etc, etc… En dat gaan we natuurlijk allemaal testen… MAAR… eerst zien dat we Paul vrij krijgen…

Prettige dagen en het beste voor 2009,

Robert


ENERGIE PAGINA

Pagina Laatst Toegevoegde Artikelen