DRIE GRAANCIRKELS BIJ NIEUW-VENNEP

Door: Paul Harmans

Mei 2008

In de Metro van vandaag (21 mei 2008) staat op de achterzijde een opzichtig ‘artikel’ met een titel (in vette hoofdletters van exact 3 cm hoog): BIZARRE CIRKELS LANGS A4 met daarboven een kop in rood omkadert kader: Experts staan voor mysterie. Op de voorpagina staat links en onder van de pagina ook het een en ander, voornamelijk artikeltjes waarin de superlatieven niet van de lucht zijn. Daarin het verhaal dat er gisteren op verschillende plekken op aarde dezelfde cirkels opdoken, Amerikaanse satellieten zouden de cirkels hebben ontdekt in Antarctica, Namibië en Kuaui één van de eilanden van Hawaï en dat er een specialist naar deze gebieden onderweg is om de zaak te onderzoeken. Het blijkt volgens de berichten om drie verbrande cirkels met een doorsnede van 50 meter te gaan die liggen ter hoogte van de afslag Nieuw-Vennep.


Links, een groot gedeelte van de voorpagina en rechts de gehele achterkant besteed aan graancirkels

Er staat volgens de krant ook een filmpje op YouTube, gemaakt door jongeren die op de A4 reden en een lichtbol voorbij hun auto zagen schieten, toevallig met het ANWB verkeersbord voor de afslag Nieuw-Vennep in beeld.

 

Meteen toen ik de krant in handen kreeg en de uitgebreide reportage, foto’s, overzichtsplaatjes, ooggetuigenverslagen; “Creepy hoor, zo dichtbij”, gebruikte lettergrootte en zeker de ruimte die eraan besteed werd zag, wist ik dat dit geen serieuze zaak was. Ik voorspelde dat het een reclamestunt moest zijn. De hele Nederlandse en ook buitenlandse media hebben nog nooit serieus aandacht aan graancirkels besteed en als ze al eens een lachwekkend stukje tekst erover plaatsten, dan bestond het uit niet meer dan 10 regeltjes, samengeperst in een kolommetje van 5 cm breed ergens op een pagina ver achterin.

En ja hoor, onder de foto op de achterkant van de krant staat dat de laatste ontwikkelingen zijn te bekijken op www.feeldifferent.com. Als je die link aanklikt kom je op een website van Philips die haar nieuwe scheerapparaat promoot, een apparaat met drie scheerkoppen. Je kunt er een game spelen en telkens is er het patroontje van 3 cirkels te zien.
http://www.game.feeldifferent.philips.com

De cirkels bij Nieuw-Vennep liggen er echter, geen twijfel mogelijk:

 

De grote vraag is nog een beetje of Philips de drie cirkels in het veld en het YouTube-filmpje met de jongeren in de auto heeft laten maken of dat men handig heeft ingespeeld op de drie cirkels die er volgens het Dutch Crop Circle Archive (DCCA) rond 12 of 13 mei zijn verschenen. Peter Vanlaerhoven van (DCCA) heeft de cirkels op 20 mei bezocht en er een onderzoek op losgelaten:
http://www.dcca.nl/2008/schiphol/schiphol-nl.htm

 

Waarschijnlijk zullen we morgen (22 mei 2008) meer weten als de halve of misschien wel hele media deze zaak rond Philips en de cirkels op belachelijk wijze in beeld brengt. Alleen als er op een dergelijk wijze iets over graancirkels is te melden staan journalisten te trappelen om er aandacht aan te besteden. Voor het echte fenomeen halen zij hun neus op, zij weten het namelijk pertinent zeker: “Dat waren twee Engelse mannetjes en nu zijn het alleen studenten.” Of de reclamejongens van Philips natuurlijk.


GRAANCIRKELS PAGINA

Pagina Laatst Toegevoegde Artikelen