Overgenomen uit 'Het belang van Limburg'

Datum : 24/06/2003

Titel : Vreemde cirkel in tarweveld

Wel, wel, de komkommertijd begint een week te vroeg. In een tarweveld halfweg tussen Mielen-boven-Aalst en Jeuk, zo’n 200 meter westelijk van de Borgwormse Steenweg, is op een heuveltopje een joekel van een graancirkel ontdekt.

De cirkel in Belgie.

Best mooi hoor. Met een diameter van zestig meter, inbegrepen perfecte straallijnen die lopen tot een ingesloten kleinere cirkel die op zijn beurt nog een cirkel bevat. Een reuzengroot oog, lijkt het wel. En geen spoor van mensenwerk. Knap werk, wie het ook gemaakt heeft. In Mielen-boven-Aalst weten ze niet wat ze ervan moeten denken.

Het was garagehouder René Mulkers uit Mielen-boven-Aalst die de cirkel ontdekte. “Ik kwam net terug van Jeuk waar ik onze Maarten en wat vriendjes van hem was gaan halen van een tennispartijtje. En plots zie ik daar die vreemde lijnen in dat graanveld. Ik ben meteen teruggereden en we zagen echt iets afgelijnd in het veld. Heel vreemd.”

Een raadsel komt nooit alleen.Want Patrick Missotten, een werknemer van René Mulkers en ook uit Mielen-boven-Aalst, hoorde in de nacht van zaterdag op zondag,rond elf uur, een zwaar, heel vreemd geluid: “Een hels lawaai was het. Het leek op een groot vliegtuig dat traag en laag vloog. Maar het klonk toch anders dan de meeste vliegtuigen die we hier horen. Dit was doffer. Neen, ik ben niet naar buiten gelopen. Stom, hè.”

Ook René en Maria Joris uit datzelfde Mielen hoorden het geluid. “Woe-woe-woe”, bootst René na.“Geweldig zwaar,hoor. Abnormaal. Precies iets dat wilde landen. En het vreemde was dat het er ineens was en even plots weer verdween. Zo’n twintig seconden moet het geduurd hebben.Heeft het met die graancirkel te maken? Ik durf het niet te zeggen, hoor.”

Maria, Renés echtgenote, die het ook hoorde, knikt:“Nee, we zijn niet naar buiten gegaan. Dat durfde ik niet. Ik vond dat geluid eerlijk gezegd bedreigend. Akelig, ja.”

Overigens zal het CRC, de radarbasis van de NAVO in Glons, natrekken of er zaterdagavond rond elf uur boven Mielen een vliegend tuig is geweest.

Het tarweveld in kwestie is eigendom van Frank Jenné.Vader Remi (64) doet in afwezigheid van zoon Frank het woord:“Ik ben deze voormiddag gaan kijken. Er is natuurlijk wat schade, maar op een perceel van 22 hectaren valt dit nog mee. Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe die cirkels daar gekomen zijn. Hoed af voor wie dit kan. Zoiets maak je niet op een uurtje. Proper werk. Je zou zeggen: je trekt met een touw en een plank in het holst van de nacht wat cirkels en straallijnen in een veld. Maar hoe maak je die gelijkmatig versmallende cirkel? Bovendien zou een plank onze wintertarwe hooguit een beetje doen doorbuigen, daarna komt het gegarandeerd weer recht. Omdat het behandeld is met een halmversteviger. Gaat praktisch nooit liggen.Tenzij misschien met een heel zwaar onweer. Maar zie jij een windhoos een dergelijk patroon maken? Ik niet, hoor. Het is net alsof iemand het graan neergestreeld heeft.”

“Eerst dacht ik: Hier is een zotte chauffeur bezig geweest in het veld. Maar je ziet dus geen sporen van hoe die mannen met hun werktuigen tot op die plek zijn geraakt. Buiten de cirkels zie je enkel de sproeisporen van onze tractor.Je zou nog zeggen:een boer uit de buurt heeft een grap uitgehaald.Maar onze spuitsporen zijn uniek hier. Iets breder dan die van de andere boeren in de streek.”

“Zijn de marsmannetjes hier geweest,Tessa?”, vraagt Mielenaar Boudewijn Craninx aan zijn kleindochter.Ze staan midden in de graancirkel en zien de gelijkmatig af- en aanlopende patronen nu van heel dichtbij.Tessa (7) haalt haar schouders op,maar haar oudere broer Yelle vindt het toch straf.Hij twijfelt. Het was Boudewijns zoon Erwin, die mee in de wagen zat van René Mulkers en als eerste de zaak kwam verkennen:“Je kan dat onmogelijk vanop de grond maken”,was zijn oordeel.En wij? Wij zouden het ook niet weten.Verdorie, mocht graan nu eens kunnen spreken.

 

Ik heb hieronder de foto geplaatst van een graancirkel die in Engeland is gevonden. Gefotografeerd door Steve Alexander op 25 juli 2001.
Ontstaan bij Great Shelford (Angel) in Cambridgeshire.

The Camebridge Angel

Er worden wel vaker dezelfde vormen gevonden dus dit wil niet meteen zeggen dat de cirkel in Belgie een hoax is. (Paul Harmans)

Ik kreeg van Rik Dehollogne uit Belgie de volgende link http://users.pandora.be/filiberke/ Het is een fotoverslag door hem gemaakt van zijn bezoek aan de cirkel te Mielen-boven-Aalst

Lex Hartog stuurde mij de volgende link: http://www.temporarytemples.co.uk/imagelib/A-2001.html waar je o.a. The Camebridge Angel kunt vinden, maar ook veel graancirkels uit andere jaren.

GRAANCIRKELS