PRINTBARE VERSIE

MYTHE OF MYSTERIE?

WIE GELOOFT ER NOG IN UFO’S?

Interview met Paul Harmans van ufowijzer in weekblad Aktueel nr 29 19–25 juli 2006

Door: Gerhard Hormann

Foto’s: Roel Dijkstra, ANP

Door alle mediums op televisie lijkt de aandacht zich massaal te hebben verplaatst van het heelal naar het hiernamaals. Maar er gloort hoop voor UFO-watchers. De laatste weken neemt het aantal meldingen van ‘vreemde lichtjes’ in rap tempo toe. Reden: door het aanhoudende zomerse weer zijn veel mensen ’s avonds buiten.

Het gebeurde ongeveer twee weken geleden. In de omgeving van Huizen, Amstelveen, Uithoorn en Heemstede meldden ongeveer honderd mensen los van elkaar dat ze ‘iets vreemds’ aan de hemel hebben gezien. In alle gevallen ging het om ‘felle, oranjekleurige bollen’ die zich zwalkend door de lucht verplaatsten. UFO-deskundigen spraken over een ‘serieuze melding’ en het nieuws haalde zelfs Hart van Nederland. Een week eerder was in Zeeland – doorgaans juist de meest nuchtere provincie als het om zulke vreemde verschijnselen gaat – melding gemaakt van exact hetzelfde fenomeen. Een vrouw in het dorp Sint Joosland zag op een heldere zaterdagavond twee oranje lichtbollen die zich verschillende kanten op verplaatsten.

De opwinding in UFO-kringen was groot en op internetforums werd driftig gediscussieerd over een mogelijke verklaring. De naam Atlantis viel, er werd gefilosofeerd over parallelle dimensies en sommigen opperden de mogelijkheid van tijdreizigers uit een verre toekomst, net als in de Talpa-serie The 4400.

EINDE MYSTERIE
Toen kwam er een ontnuchterende verklaring. Het ging niet om buitenaardse bezoekers, en zelfs niet om de planeet Jupiter, zoals door de sceptici al was gesuggereerd, maar om rijstpapieren ballonnen. Er verschenen zelfs foto’s van: klokvormige ballonnen met een brandende lont eronder die opstijgen door de hitte en daarbij wel een hoogte van 1000 meter kunnen bereiken. De dingen bleken van Thaise makelij en worden via Internet verkocht.

Einde mysterie. Totdat ufologen opperden dat het allemaal wel weer héél erg leek op de doofpot van Roswell, waar in 1947 een UFO zou zijn neergestort. Ook toen kwam de Amerikaanse overheid binnen de kortste keren met het verhaal dat er helemaal geen vliegende schotel was gecrasht in de woestijn van New Mexico, maar een weerballon. Wat in latere versies weer werd veranderd in een experimentele Mogull-ballon om radioactieve straling te kunnen meten in de hogere luchtlagen.

UFO-watcher Paul Harmans zucht nog maar eens diep. De keurig opgeruimde zolderkamer van zijn hoekhuis in Dordrecht staat tot de nok toe vol met boeken en DVD’s over vliegende schotels, graancirkels, alien abductions en veeverminkingen. Zijn vrouw en tienerdochter moeten er helemaal niks van weten – meer uit oprechte angst dan uit ongeloof – maar hij houdt zich er al bijna dertig jaar lang vrijwel ononderbroken mee bezig.

In 1974, toen hij als 17-jarige nog maar pas was gaan varen, zag hij zelf een UFO. Samen met zeven andere bemanningsleden stond hij achterop een schip aan de kust van Zuid-Frankrijk, toen hij een felle lichtbol aan de hemel zag die zich versmolt met een andere lichtbol en toen met een onwaarschijnlijk hoge snelheid omhoog schoot richting, ja, richting ruimte.

Paul: “De eerste paar jaar deed ik er niks mee. Ik was zeventien en had hooguit zijdelings wat over UFO’s gehoord. In eerste instantie zat ik eigenlijk ook te wachten tot iemand met een nuchtere verklaring zou komen en zou zeggen: dat was helemaal geen vliegende schotel, maar dit of dat. Toen ben ik me er meer in gaan verdiepen en nu weet ik dat er werkelijk meer aan de hand is dan ze ons willen doen geloven. Ik durf niet voor 100% te zeggen dat het buitenaards is, maar het fenomeen bestaat. Daarom ben ik een paar jaar geleden ook met www.ufowijzer.nl begonnen: om alle informatie te verzamelen en te verspreiden.”

NASA-MEDEWERKERS
Met meldingen zoals die in Zeeland en Noord-Holland houdt hij zich niet eens meer bezig. In 95% van de gevallen gaat het inderdaad om een overvliegende satelliet, het schijnsel van de planeet Jupiter of een stuk ruimteschroot. Waar hij vooral in geïnteresseerd is, dat zijn de ooggetuigenverslagen van 3000 Amerikaanse piloten die zijn verzameld in het Disclosure Project. Als een piloot of een generaal iets rapporteert wat hij niet kan verklaren, dan heeft dat meer waarde dan het telefoontje van een huisvrouw uit een Zeeuws gehucht die niet eens weet waar de diverse planeten staan.

Al dertig jaar zit hij te wachten op een doorbraak. “Je denkt voortdurend: nou gaat het gebeuren! Lange tijd was het idee dat er in 1995 belangrijke dossiers boven tafel zouden komen. Dat gebeurde niet. Vervolgens begonnen in mei 2001 de eerste officiële hoorzittingen met piloten en NASA-medewerkers en zag je dat de serieuze media het langzaam op begonnen te pikken. Maar toen kwam 11 september en sindsdien heeft iedereen het alleen nog over terrorisme en Irak.”

RESTANTEN VAN EEN UFO?
Wat Paul Harmans ons in die paar uur bij hem thuis uit de doeken doet, verschilt niet zo vreselijk veel van wat er op de DVD staat die hij ons vlak voor het afscheid in handen drukt. Daarop babbelt acteur Dan Aykroyd bijna geforceerd luchtig alle theorieën over dit mysterieuze verschijnsel aan elkaar. En, het moet gezegd, daar zitten een paar interessante breinbrekers tussen.

Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat de Amerikanen hun bijna onzichtbare Stealth bommenwerpers hebben ontwikkeld met behulp van technieken die ze hebben weten te ontfutselen uit de restanten van een gestrande UFO in Roswell? Feit is dat mensen die zo’n futuristische, driehoekige bommenwerper over zien vliegen, spontaan aan groene mannetjes denken. En dan deze: hoeveel jaar zouden aliens maar op ons vooruit hoeven lopen om ons technologisch gezien alle hoeken van de kamer te laten zien?

Als wij een blik konden werpen op de wereld zoals die er over vijfhonderd jaar uitziet, zouden we waarschijnlijk binnen een half uur stapelgek worden van alle snufjes en ongekende mogelijkheden. Stel je dus maar eens voor wat we kunnen bereiken in nog eens duizend, tienduizend of zelfs honderdduizend jaar. Reken maar dat we tegen die tijd toegang hebben tot schone, onuitputtelijke energiebronnen en een manier hebben uitgedokterd om allerlei verre uithoeken van het heelal te bereiken.

Waar of niet, de kans dat de komende weken meer UFO’s worden waargenomen is levensgroot zolang het warme weer blijft aanhouden. Wie met een glas wijn in de hand in de achtertuin zomaar wat om zich heen zit te kijken, ziet aan de overvolle hemel namelijk al snel iets knipperen. Goeie kans dat dan ook de bezoekcijfers van Harmans’ website weer als een koméét omhoog schieten…

AARDIGE ALIENS?
Het blijft een interessante vraag: komen ‘ze’ met goede of slechte bedoelingen? Acteur Dan Aykroyd gelooft dat er meerdere beschavingen zijn. Sommige spelen achteloos met ons, net zoals wij tijdens natuurkundeles een dode kikker opensnijden en ontleden, en andere steken af en toe op subtiele wijze de helpende hand toe als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Paul Harmans heeft zelf een periode doorgemaakt waarin hij zo angstig was dat hij ’s avonds amper de deur uit durfde. Nu weet hij dat bang zijn geen optie is. Als ‘ze’ ons zouden willen vernietigen, hadden ze dat namelijk allang gedaan.

 

Met toestemming van Aktueel op ufowijzer geplaatst


Aktueel nr 29 19–25 juli 2006

Website Aktueel: www.aktueel-online.nl


UFO PAGINA

Pagina Laatst Toegevoegde Artikelen