PRINTBARE VERSIE

NANCY TALBOTT’s BRIEF AAN SYDNEY SUISSA VAN NATIONAL GEOGRAPHIC TV

Door: Nancy Talbott
(BLT Research Team Inc)

Juni 2009

Vertaling: Paul Harmans

Bron: http://www.bltresearch.com/published/natgeo_cropcircleshow.php#nancy


(Lees onder de adressen die Nancy geeft ook de e-mail met foto's die Bert Janssen aan de productiemaatschappij Zig-Zag schreef en waarin hij uit de doeken doet hoe National Geographic TV te werk ging bij de vorige documentaire over het fenomeen. Vert.)

Tom Barry, een Britse filmmaker, werkend voor Zig-Zag Productions in Londen, belde mij in mei 2009 met de vraag of ik wilde meewerken aan een nieuwe film over graancirkels die hij in opdracht van National Geographic TV ging maken. Mr Barry was er waarschijnlijk niet van op de hoogte dat National Geographic TV in het verleden al meer graancirkelproducties heeft uitgezonden en dat ik, als vertegenwoordiger van het BLT Research Team, bij één daarvan, die werd uitgezonden in 2005, betrokken was. Hij ook scheen niet geïnformeerd te zijn betreffende het graancirkelfenomeen en bleek duidelijk niet te weten dat ik heel erg verrast was door de openlijke vooringenomenheid bij de behandeling van het wetenschappelijke werk (gepubliceerd in 3 peer-reviewed wetenschappelijke rapporten geschreven door BLT leden) in de 2005 graancirkeluitzending van National Geographic TV.
(
"http://www.bltresearch.com/published/natgeo_comments.php").

Ik vertelde mr. Barry dat ik het gevoel had dat zowel het fenomeen als ons werk op een onredelijke wijze in een verkeerd daglicht was geplaatst en daarom vroeg ik hem of hij mij de verzekering kon geven dat zijn voorgenomen inspanningen een eerlijke en onbevooroordeelde presentatie zouden worden? Ik vroeg hem met name of hij mij een uiteindelijke selectie van zijn film kon geven voordat deze werd uitgezonden, tezamen met een geschreven verzekering dat ik het recht had mijn interview en het grafische werk door mij of het BLT verschaft, in te trekken als ik het idee had dat het uiteindelijke product een moedwillige verdraaiing was, of niet op respectvolle wijze omging met het werk van BLT, of in het bijzonder met de betrokken wetenschappers.

Ik hoorde verscheidene weken niets van mr. Barry, maar in die tussentijd hoorde ik wel van vele andere graancirkelenthousiastelingen die hun bezorgdheid uitspraken over de inhoud van de nieuwe show. Uiteindelijk ontving ik een e-mail van mr. Barry waarin hij mij vertelde dat hij geen plannen meer had beelden te schieten in de VS en enkel in Engeland te filmen. Hij stelde voor al mijn onkosten te vergoeden als ik naar Engeland zou komen, maar hij gaf geen antwoord op mijn vraag om een eerlijke voorstelling van zaken. Gegeven het eerdere ‘verslag’ van National Geographic TV over het graancirkelfenomeen leek deze weglating mij een teken aan de wand.

Toen, op 24 juni, belde mr. Barry mij om mij te vertellen dat de leidinggevenden van National Geographic TV hadden geweigerd een geschreven verklaring af te geven waarin zou staan dat deze nieuwe film een onbevooroordeelde benadering van het fenomeen en van het werk van BLT zou worden, maar dat hij er in ieder geval mee door zou gaan. Vanwege National Geographic’s vorige oppervlakkige (en in mijn opinie oneerbiedige) presentaties en omdat ik op geen enkele wijze kon opmaken dat deze nieuwe productie respectvol en accuraat zou zijn, besloot ik er niet aan deel te nemen.

Als lezers bezorgd zijn (net als ik) dat dit nieuwe project alweer een bevooroordeelde weergave van het fenomeen wordt, dan kunt u uw zorgen wellicht uiten (voordat de film publiekelijk wordt gepresenteerd) aan de Executive Producer van Zig-Zag Productions of aan mr. Sydney Suissa, de Executive VP belast met de ‘inhoud’ bij National Geographic Channels International, of aan andere verantwoordelijke personen bij National Geographic TV:


Mr. Sydney Suissa (Executive VP, Content)
National Geographic Channels International
1145 17th Street,
NW Washington, D.C. 20036-4701
USA
phone: 202 857-7000
em: ssuissa@ngs.org

Brent Baker (Executive Producer, 2009 Zig-Zag Prod. show)
13-14 Great Sutton Street
Clerkenwell London, EC1V 0BX
England
em: Brent@zigzag.uk.com

Or: Cherry Johal Yates (Sen. Director, Marketing & Communications-USA)
em: cyates@ngs.org

Emma Murphy (Publicity Manager, Nat.Geo.Channel - UK & Europe)
em: emma.murphy@bykyb.com

Or: Carlyn Staudt (VP, Acquisitions)
cstaudt@ngs.org

Maggie Rhodes
mrhodes@ngs.org

Kathleen Cromley (Exectutive Producer)
kcromley@ngs.org

Cindy Linnell (Dir., Production Mgm't)
clinnell@ngs.org

Postal address for all of the above :
National Geographic Channels International
1145 17th Street,
N.W. Washington, D.C. 20036-4701
USA
phone: 202 857-7000

BERT JANSSEN’S OPMERKINGEN

Met foto’s als reactie op de opnames van National Geographic TV in 2004

Door: Bert Janssen

Vertaling: Paul Harmans

Bron: http://www.bltresearch.com/published/natgeo_cropcircleshow.php#bert


E-mail van Bert Janssen

Van: Bert Janssen [mailto:info@bertjanssen.nl]
Verzonden: 29 juni 2009 12:53
Aan: Brent Baker?Cc: Nancy Talbott; Gazecki, Wlliiam; Fussell, Mark - CC CONNECTOR;
Pringle, Lucy - UK; Muller, Andreas; Alexander, Steve & Karen Douglas; Ossebaard, Janet; Tom Barry
Onderwerp: Re: Zig-Zag graancirkel ‘documentaire’ voor Nat.Geo.TV

Hallo Brent,

Ik denk dat het tijd wordt om je het een en ander te laten inzien. Laten we teruggaan naar 2004. National Geographic is in Wiltshire om een documentaire over graancirkels te maken. Het zal een ‘evenwichtige en betrouwbare’ documentaire worden, ten minste dat is wat Diana Kemp, de producer van de show, mij belooft.

Laten we eens kijken wat er gebeurde. Op 10 augustus 2004, rond middernacht was ik verrast grote schijnwerpers te zien bij het West Kennett langgraf. Ik besloot een kijkje te gaan nemen. Dit is wat ik zag:

Diana Kemp (in kader) met een hele filmploeg in een veld recht tegenover het langgraf. Ik herkende onmiddellijk de leden van de hoaxing groep genaamd ‘Team Satan’ (John Lundberg, Rod Dickinson en Will Russell) die in het veld waren. Zie bovenstaande foto.

De volgende foto (hieronder) toont ‘Team Satan’ die doen alsof ze gewas in het veld platleggen. Ik zeg ‘doen alsof’, omdat ze worden gefilmd in een reeds bestaande graancirkel die was ontstaan op 13 juli 2004 (zie het kader in de foto van de bestaande graancirkel). De pijlen in de grote foto (beneden) laten precies de bekende positie van de reeds bestaande graancirkel zien. Zie ook de grote schijnwerpers.

Later, overdag, legt ‘Team Satan’ een graancirkel plat naast het langgraf. Ze hebben daar 5 uur tijdens DAGLICHT voor nodig.

Hieronder kun je het resultaat zien.


Eén van de hoaxers, John Lundberg, ingehuurd voor de 2004 graancirkel ‘documentaire’ en de formatie die zij bij daglicht voor National Geographic TV in 5 uur tijd maakten.

Waarom ben ik zo geërgerd over dit alles?

1. In de uiteindelijke documentaire lijkt het alsof ‘Team Satan’ lekker snel aan het werk is, maar de kijker wordt nergens getoond dat ze in al die beelden die ’s nachts zijn geschoten geen gewas neerleggen. Ze bewegen simpelweg in het rond in een reeds bestaande cirkel. Ze lopen over het al platliggende gewas en doen net alsof ze hun werk met hun stampplanken doen. Het wordt zo gefilmd dat men niet kan zien dat het gewas al plat ligt. Het publiek is hier nooit over geïnformeerd.

2. De documentaire maakt het ook niet echt duidelijk dat er grote schijnwerpers zijn gebruikt om ’s nachts te kunnen filmen. Eerder het tegenovergestelde!

3. Het is in de documentaire nooit duidelijk gemaakt dat de formatie die in feite werd gemaakt door ‘Team Satan’ (in 5 uur tijd bij daglicht), niet dezelfde is waarin bij nacht werd gefilmd, Alweer, eerder het tegenovergestelde. Het wordt aannemelijk gemaakt dat het werk in de nacht resulteerde tot de getoonde formatie.

Het is duidelijk dat dit deel van de 2004 documentaire is doordrenkt met misleiding en voorwendselen. En dat is zeer typerend voor de gehele documentaire, misleiding en voorwendselen. GEEN evenwicht en GEEN betrouwbaarheid’.

Beste Brent, het spijt me, maar ik denk dat je zal merken dat het je veel moeite gaat kosten om mensen er van te overtuigen dat de zaken in 2009 anders zullen zijn. Ik stel voor dat National Geographic ons eerst maar eens moet laten zien dat ze in staat zijn, en dat ook willen, om een evenwichtige en betrouwbare documentaire over graancirkels te maken, en dan, en dan alleen pas, zal ik (en met mij vele andere onderzoekers) bereid zijn mee te werken aan Geographic producties.

Vriendelijke groeten,

Bert Janssen.
http://www.cropcirclesandmore.com/indexuk.html


Nawoord ufowijzer
Ik vraag iedereen om even de moeite te nemen een e-mailtje te sturen naar National Geographic (mag ook de Nederlandse tak zijn) en ze kort (lange mails worden niet gelezen) te laten weten wat je van deze eerdere werkwijze vindt. Een op wetenschappelijke stoel geschoolde zender lapt wetenschappelijke feiten en wetenschappelijk bewijs aan de laars en laat zich misschien wel misbruiken door bepaalde instanties om desinformatie te verspreiden. Er zou eens uitgezocht moeten worden waar het geld voor dergelijke graancirkeldocumentaires werkelijk vandaan komt. Wie is de grote promotor achter deze show, wie is er gebaat bij het verdraaien van de waarheid? Laat ze weten dat we niet weer zitten te wachten op een product dat listig met vooroordelen is gemaakt om de kijker zogenaamd over iets voor te lichten, maar waarbij de ware feiten worden weggelaten omdat het graancirkelfenomeen volgens een paar organisaties niet bekend mag worden zoals het werkelijk is. Wat National Geographic doet is juist het tegenovergestelde van wat ze behoort te doen en dat is de feiten brengen zonder die aan te passen, aan wiens mening dan ook!

Website National Geographic Nederland: http://www.ngc.tv
Contact: http://www.ngc.tv/Info/ContactUs.aspx

National Geographic Channel
De Entree 238
1101 EE Amsterdam ZO
Nederland
E-mail: info@ngc.tv


Link naar eerder artikel op ufowijzer over de werkwijze van National Geographic bij het maken van de bewuste documentaire in 2004 en wat er allemaal nog meer niet klopte en wat er weloverwogen werd weggelaten om de kijker te laten geloven dat graancirkels niets anders zijn dan het werk van mensen. Onder het artikel een leuke discussie met Rob Nanniga en Jan Willem Nienhuys, de twee professionele ontkenners van stichting Skepsis.
http://www.ufowijzer.nl/tekstpagina/KanttekeningenDocuNG.html


GRAANCIRKELS PAGINA

Pagina Laatst Toegevoegde Artikelen