PRINTBARE VERSIE

BOEK: CIRKELJAGERS MYSTERIES IN HET GRAANVELD

Auteur: Annemieke Witteveen

Boekrecensie voor ufowijzer door Paul Harmans

April 2007

Annemieke Witteveen heeft zonder twijfel een prachtig kinderboek geschreven en het is bedoeld voor kinderen vanaf negen jaar. Die leeftijd ben ik tientallen jaren geleden gepasseerd, maar ondanks dat ik mij volwassen mag noemen, had het boek voor mij telkens weer een aantal ontroerende momenten in petto, hoe mooi beschrijft ze niet het graancirkelfenomeen, begrijpelijk voor kinderen, maar ook zeer leerzaam voor alle leeftijden na de tienertijd! Alle facetten aan het graancirkelfenomeen komen aan bod en tussen de regels door besteedt Annemieke op subtiele wijze aandacht aan nog een aantal bijzondere en mysterieuze zaken die je op onze wereld kunt vinden, als je er maar op gewezen wordt en vooral voor onze kinderen is dat belangrijk.

Het boek is gebonden en komt met een harde kaft en zo zouden eigenlijk alle boeken moeten zijn, stevig en bijna onverslijtbaar. Het bestaat uit 25 korte hoofdstukken (160 blz.), dus voor kinderen is het zo gemakkelijk te onthouden waar ze zijn gebleven of waar ze nog eens terug kunnen zoeken naar aparte stukken tekst. Mocht je het als (groot)ouder de kinderen ’s avonds voordat ze gaan slapen willen voorlezen en de afspraak is dat je altijd één hoofdstuk leest, dan ben je lekker snel klaar, maar ze zullen je beslist vragen nog een hoofdstuk te lezen en daar geef je subiet met veel plezier gehoor aan, om daarna stiekem het boek mee naar beneden te nemen en het zelf in één ruk uit te lezen.

Leuk is dat voor hen die al wat kennis van het fenomeen en de onderzoekers hebben, een aantal zaken voorbij komt die je bekend voorkomen zoals: bedoelt Annemieke met de in haar boek aangehaalde graancirkelonderzoekers ‘Jort Banning’ en ‘Bob de Haas’ wellicht Bert Janssen en Eltjo Haselhoff? En leuk is ook dat het boek ‘Graancirkels, een wereldwijd mysterie’ van Janet Ossebaard wordt aangehaald. Al dat soort dingen (er staan er nog wat meer in) maakt het lezen van het boek van Annemieke het er voor ingewijden alleen maar leuker op. Schaam je dus ook als volwassene niet om het voor jezelf te kopen, je wordt er beslist wijzer van, tenzij je misschien elke zomer zelf graancirkelonderzoek onderneemt, maar ook dan behoort dit boek in je boekenkast te staan!

 

Reactie van Annemieke Witteveen op bovenstaande recensie:

2004; zittend op “Adams grave”, een heuvel in graancirkel-Mekka Wiltshire, op een prachtige zonnige avond tegen zonsondergang, met uitzicht op het veld waar het jaar daarvoor “de Zwaluwen” hadden gelegen, in het gezelschap van graancirkelonderzoeker Bert Janssen ontstond het idee voor het kinderboek Cirkeljagers. Als lerares basisonderwijs voerde ik wel eens gesprekken met de leerlingen uit de hoogste groepen over onverklaarbare verschijnselen, waaronder natuurlijk graancirkels. Regelmatig wilde een kind dan weten in welk boek het meer informatie kon vinden en steeds moest ik ze teleurstellen. De boeken die bestonden waren óf in het Engels, en daardoor voor hen niet leesbaar, óf te moeilijk omdat ze te wetenschappelijk zijn.

Terwijl de zon steeds verder zakte kreeg ik heel duidelijk een idee voor een verhaal. Het begin en het eind stonden als snel vast. Eenmaal thuisgekomen ben ik begonnen met een lijstje te maken van alle feiten en zaken die ik in het boek wilde verwerken en ben ik begonnen met schrijven. Het moest niet alleen een leuk verhaal zijn om te lezen maar ik had duidelijk als doel om de kinderen ( en hun ouders) die het boek zouden lezen ook informatie te geven over graancirkels.

Ik was zo gelukkig dat uitgeverij Akasha het boek wilde uitgeven en zoals Paul al zei is dat prachtig gedaan. Een mooie lay-out, goed papier en een prachtige cover maken het boek áf.

Met grote regelmaat krijg ik mailtjes van kinderen die het boek gelezen hebben en vragen zij me om meer informatie omdat ze een werkstuk of een spreekbeurt over dit onderwerp willen houden. Eén van die kinderen heeft een website willen maken en een ander vertelde b.v. over een graancirkel op hun land een aantal jaren geleden. Ook bezoek ik basisscholen om, middels een presentatie, meer te vertellen over dit bijzondere fenomeen. De reacties van kinderen zijn positief maar nog veel meer blij ben ik met positieve reacties van mensen die meer weten van graancirkels. Zij zijn immers de mensen die het onderzoek doen/gedaan hebben en zonder wie we nooit zoveel van graancirkels zouden hebben geweten. En ja, het zou zomaar kunnen dat zij zichzelf herkennen in de personages in het boek.

Annemieke.

Cirkeljagers Mysteries in het graanveld
Auteur: Annemieke Witteveen
Uitgeverij Akasha
http://www.uitgeverijakasha.nl

160 pagina's / Gebonden
Met omslagillustratie van Marja Meijer.
Het kost 14,50 euro en is oa. verkrijgbaar bij:
http://www.fsf.nl/nfsf/shop
(vul in het tekstvakje bij ‘Search’ cirkeljagers in)
ISBN 90 77247 46 7

Link naar het boek op de ufowijzer boekenpagina:
Cirkeljagers

Luister ook naar het interview dat Jan Blei en Erwin Noorman van Shoreline radio Annemieke afnamen. Ze vertelt daarin over de achtergronden van het boek en haar eigen graancirkelinteresse en in hoeverre het boek een afspiegeling is van haar privé-leven.
http://www.ufoplaza.nl/downloads.php?view=detail&id=35

GRAANCIRKELS PAGINA

Pagina Laatst Toegevoegde Artikelen