BEZOEK AAN GRAANCIRKEL ETTEN-LEUR
Door: Paul Harmans
14 juli 2010
Op dinsdagavond 13 juli (2010) heb ik samen met mijn dochter de graanformatie
bij Etten-Leur bezocht. De formatie ligt er al sinds 25 juni en is
onlangs door de landbouwer vrijgegeven voor bezoek. We waren er rond
een uur of zeven en voor aankomst vroeg ik mij af of er meerdere kijkers
aanwezig zouden zijn, dat er wellicht een heel rijtje auto’s
op het landweggetje zou staan, of dat wij de enigen zouden zijn. We
waren de enigen, maar nadat we zo’n drie kwartier in de cirkels
hadden rondgelopen en gekeken arriveerden er vier mensen die uit Utrecht
kwamen en net voordat wij in de auto stapten kwamen er twee mensen
uit Breda naar de formatie kijken. Dus gelukkig is er toch belangstelling
voor het fenomeen.
Het valt nog niet mee om de formatie vanaf het landweggetje te zien, je moet weten dat de cirkels er liggen, anders zal het je niet opvallen.
Het
landweggetje tussen Etten-Leur en Zevenbergen, de Lamsweg, richting
de windmolens
Het
veld met de formatie
Schema van de formatie, de rechterzijde ligt aan de landweg die wordt
weergegeven door de rode lijn
Met de aanwijzingen van Peter Vanlaerhoven (op de link onder dit verslag) is het echter een makkie. Aan de ingang van het veld met wintertarwe heeft de landbouwer aan een paal een groene brievenbus bevestigd met daarop de vraag om een kleine geldelijke bijdrage van de bezoekers. In Engeland doen veel landeigenaren dat ook en dat wordt door sceptici dan gebruikt om te beweren dat de eigenaar de formatie zelf heeft gemaakt of in opdracht heeft laten maken om er geld aan te verdienen. Onzin natuurlijk, zo ook in Etten-Leur, de landbouwer heeft pas na enkele weken toestemming gegeven om zijn veld te betreden, bang dat wellicht een behoorlijk deel van het omringende gewas vertrapt zou worden.
De formatie ligt meteen aan het begin van het veld, de landbouwer heeft met een paar paaltjes en een rood/wit lint de zaak gemarkeerd en je loopt er dus heel gemakkelijk naartoe. Ondanks dat er al meerdere bezoekers en onderzoekers hebben rondgelopen, ziet het er inderdaad uit als een graancirkel, mooi neergelegde halmen met in sommige cirkels nog een pluk rechtopstaande halmen in het centrum ervan. Het is jammer dat er geen luchtfoto van de formatie bestaat om de juiste vormen van de cirkels en ringen te kunnen zien. De cirkels zien er volkomen rond uit, maar de ringen, waarvan er een paar zijn die slechts twintig tot dertig centimeter breed zijn, lijken mij niet allemaal exact rond, eerder hier en daar ellipsvormig. Al het gewas in de formatie ligt tegen de klok in neergelegd, dus linksom.
De eerste cirkel, vanaf de landweg gezien, van de formatie
Een pluk rechtopstaande halmen in het centrum van een kleine cirkel
Het platliggende gewas in 1 van de ringen
De laatste twee kleine cirkels die dwars aan het eind van de formatie
liggen
Meteen in de eerste cirkel vinden we al talloze halmen waarvan de knopen mooi meegebogen zijn met de kromming van de cirkel, ze zijn dus net zover gebogen dat ze meebuigen met de gebogen lijn van de cirkel en er niet diagonaal in zouden liggen. De knopen in de halmen zorgen ervoor dat de plant zich naar de zon kan buigen. Dus platgelegde halmen die nog gewoon doorgroeien, kunnen zich door middel van die knopen weer omhoog richten en dan zie je dus ook gebogen knopen, maar dat zijn dan wel knopen die de plant omhoog, naar het zonlicht, hebben gebogen. De gebogen knopen die wij vinden zitten in halmen (vele duizenden in de gehele formatie) die volledig horizontaal op de grond liggen, die zijn dus niet naar het licht gebogen, maar zijn aangepast aan de vorm van de cirkel toen die werd gemaakt.
De halmen zijn op de knopen in de lijn van de cirkel gebogen
Close-up van de gebogen halmen
De mooie rechte halmen van het plukje rechtopstaande gewas in
het centrum van een cirkel
We vinden ook knopen die aan de binnenkant van de buiging gebarsten zijn, maar of dat nu werkelijk de bekende expulsiegaatjes zijn, dus gaatjes ontstaan ten gevolge van verhitting van het vocht dat in de knoop zit dat voor een kleine stoomontploffing naar buiten zorgt, dat is ons niet duidelijk, het is onze eerste graancirkel en je mag er dan een hoop over gelezen hebben, je bent geen expert.
Gebogen en gerekte knopen met een gat aan de binnenzijde van de
buiging, expulsiegaatjes?
We zoeken naar vliegen die met hun tong aan de omgelegde tarwehalmen vastzitten, maar we vinden ze niet. Logisch wellicht, de tarwe ligt al zo’n 3 weken plat en er zijn al een paar fikse regenbuien overheen gegaan, dus de eventuele vliegen die slachtoffer zijn geworden bij het directe ontstaan van de formatie zijn er allang afgespoeld of afgevallen of opgevreten door de vele torren die we wel tussen de tarwe zien scharrelen of de zwaluwen die massaal boven het veld scheren.
Paul Harmans in een cirkeltje van de formatie bij Etten-Leur
We voelen geen vreemde sensaties terwijl we in de formatie zijn. Ook de digitale spiegelreflex camera doet gewoon zijn werk. Maar dat kan ook weer allemaal te maken hebben met de leeftijd van de formatie, een eventueel aanwezige energie in de eerste uren en dagen van de formatie ebt natuurlijk langzaam weg en na 3 weken is daar waarschijnlijk weinig of niets van over.
Mijn dochter in de wintertarwe waarin de formatie bij Etten-Leur
ligt
We zoeken naar putjes in het centrum van de cirkels, daar waar eventueel een paaltje heeft gestaan waaromheen men de cirkels en ringen (in het geval van mensenwerk) heeft getrokken. Maar we vinden ze niet, hoewel, in één van de laatste cirkels zien we dat er in het centrum met iets in de grond is gepord, maar dat kan net zo goed een onderzoeker of bezoeker hebben gedaan om aan een ander te laten zien hoe vandalen het gedaan zouden hebben.
Een centrum van een cirkel in de formatie bij Etten-Leur, geen
putje van een stok, maar wel opvallend dat er op een dergelijk grote
plek geen halmen groeiden. De grond was ook niet verstoord, dus ze
zijn er niet uitgetrokken
We maken een groot aantal foto’s en we nemen een paar halmen mee die mooi recht net aan de rand van de cirkels staan en een paar halmen met de gebogen knopen. We knippen ook een tiental aren met tarwekorrels van de platliggende tarwe, we willen die na droging in een glazen buisje bewaren.
Twee rechte halmen, vijf gebogen exemplaren en wat aren en tarwekorrels,
onze
'oogst' van 13 juli bij Etten-Leur
De bovenste halm komt van net buiten de formatie bij Etten-Leur, een
mooie, korte, knoop. De drie onderste halmen zijn afkomstig uit een
cirkel aldaar en zijn behoorlijk verlengd. We hebben in het veld een
rechte halm getracht op de knoop te buigen, maar dat lukt absoluut
niet, de halm knikt dan meteen onder of boven de knoop
Nadat we nog even met de zojuist gearriveerde bezoekers uit Utrecht hebben staan praten, zijn we het veld uitgelopen en hebben natuurlijk wat geld in de brievenbus gestopt.
Wijzen
op en kijken naar details samen met bezoekers uit Utrecht
Na
het bezoek betalen we, zoals het hoort, de landbouwer
Mocht je de formatie ook willen bezoeken doe dat dan na afloop ook, het kan de openheid van het fenomeen alleen maar ten goede komen als we de landbouwers te vriend houden. Ze zullen van de opbrengst echt niet rijk worden, maar het geeft ze in ieder geval de indruk dat er graag bezoekers naar een eventueel op hun land gevonden graancirkel komen en zullen dat in de toekomst dan ook eerder toestaan.
ik vond het bezoek de moeite meer dan waard. Wellicht wordt de 2e formatie bij Standdaarbuiten, niet zo heel ver van de formatie bij Etten-Leur, binnenkort ook wel opengesteld voor publiek. Ik ga er dan zeker ook een kijkje nemen.
http://www.dcca.nl/2010/ettenleur1/ettenleur1-nl.htm
http://www.dcca.nl/2010/Standdaarbuiten2/standdaarbuiten2-nl.htm
Update 15 juli
Op de morgen van 15 juli ben ik met een goede vriend en zijn zoon nogmaals naar de graanformatie bij Etten-Leur geweest. We hebben er een tijdje rondgelopen en opeens vonden we een hele serie halmen die schuin waren afgebrand. Dat is iets wat vaker wordt gevonden in graancirkels. De halmen zijn onder een hoek van ongeveer 45 graden als met een brandend zeer scherp mes afgesneden. Aan de schuine rand is een zwarte verkleuring te zien. De afgesneden delen lagen verdroogd op de grond.
De verbrandde halmen (enkele tientallen op een ronde plek met een diameter van ongeveer 40cm) zijn allemaal op verschillende hoogtes afgesneden. Of het werkelijk een authentieke, fysieke afwijking is die aantoont dat de cirkels ‘echt’ zijn dat durf ik niet voor 100% te beweren, maar het wordt vaker in als echt uitgeroepen formaties aangetroffen.
Op het onderstaande schema heb ik met een rode pijl aangegeven waar de afgebrande halmen staan, mocht je de formatie willen bezoeken dan weet je waar je ze kunt vinden.
In de verdere formatie hebben we ze niet meer aangetroffen, maar aan de rand van het veld vonden we hier en daar ook een paar halmen die op gelijke wijze waren afgesneden, wellicht toch een natuurlijk iets?
Ik heb tevens een tweetal halmen afgeknipt die zich via de knopen naar het zonlicht hebben gebogen, iets waar de knopen natuurlijk voor zijn. Ik heb de indruk dat deze knopen minder gerekt zijn dan de knopen van de halmen die horizontaal deel uitmaken van de cirkels en ringen. De natuur vervormd een knoop blijkbaar minder dan de energie die een graancirkel vormt.
De twee halmen die op natuurlijke wijze weer naar het licht groeiden
heb ik afgeknipt uit de gebogen rits halmen die vanachter het opstaande
toefje halmen in het centrum van de cirkel zichzelf trachten op te
richten nadat ze plat hebben gelegen omdat ze deel uitmaken van de
cirkel. Wellicht is de energie op die ene plek net iets minder krachtig
geweest, het is de enige plek in de formatie waar de halmen zich weer
naar boven hebben gebogen
Bovenstaand twee knopen die de halm op natuurlijke wijze naar
het zonlicht hebben gebogen, ze zien er minder gerekt uit dan de gebogen
knopen op onderstaande foto, die halmen komen uit een cirkel en lagen
horizontaal op de grond. De knopen daarvan zijn gebogen tijdens het
ontstaan van de cirkel en zijn behoorlijk uitgerekt
Kort na aankomst vloog er een zwarte helikopter over, ik heb er een foto van gemaakt, er staan markeringen op en het heeft natuurlijk niets te betekenen, maar het was wel een leuke bijkomstigheid.