TEKST OP DE ACHTERKANT VAN HET BOEK VAN MARC BROUX

60 jaar ufologie
De waarheid bijna nabij

Geen verschijnsel in de geschiedenis heeft aanleiding gegeven tot zo’n verscheidenheid aan interpretaties en uiteenlopende reacties als het ufo-fenomeen.

Van de honderden boeken en tijdschriften die aan ufo’s zijn gewijd, is een groot deel samengesteld uit sensationele verhalen die zogoed als zeker niet op waarheid berusten, of uit sensationele interpretaties waarvan de oorsprong kan worden gevonden in een psychologische of culturele reactie. Voor sommigen zijn ufo’s ruimteschepen die kosmische helden brengen om onze planeet te redden, of duistere invasietroepen met aanzienlijk minder vriendelijke bedoelingen. Voor anderen hebben ufo’s een religieuze betekenis, gaat het om engelen of demonen, die missies te vervullen hebben van een bovenwereldlijk belang. Voor weer anderen zijn ufo’s innerlijke beelden die naar buiten toe, op de realiteit worden geprojecteerd als uitdrukkingen van een of andere diepgewortelde culturele behoefte. Aan de andere kant zijn er mensen die verslag doen van reizen die ze met ufo’s hebben gemaakt of van ontvoeringen met soms ernstige gevolgen. En ook zijn er die het bestaan van ufo’s ontkennen. Dat doen ze dan met zo’n hevigheid dat dit op zich merkwaardig is. (Toch nog enige zelfkennis Marc? P.H)

Zelfs als maar een fractie van deze verhalen waar is, behoren ufo’s tot de meest buitengewone verschijnselen die ooit op aarde zijn waargenomen. Als de getuigen die deze gevallen hebben gemeld de waarheid vertellen, dan hebben ze iets gezien dat onbekend is voor de menselijke wetenschap. Als ze hebben gelogen of gehallucineerd, dan doet zich een sociaal verschijnsel voor dat op zich uniek is in de geschiedenis van de mensheid. Velen reageren emotioneel of bevooroordeeld, maar er is ook een aanhoudend streven geweest naar objectief onderzoek en analyseren met steeds verfijnder normen.

In de afgelopen 60 jaar bestaan er heel wat hypothesen rond het ufo-verschijnsel. Zestig van deze vind je in dit boek. De auteur geeft er zijn commentaar bij. Op het einde distilleert hij een drietal hypothesen, waarbij hij aantoont waarom hier het antwoord dient gezocht te worden. Als we kunnen aantonen dat een heel pak hypothesen niet kunnen, dan staan we een hele stap dichterbij de oplossing van dit fascinerende onderwerp. De waarheid is dan bijna nabij.

Terug naar tekstpagina