PRINTBARE VERSIE

DEBBIE PAYNE
Mediacontactpersoon AURA (Australian UFO Research Association)

Door Paul Harmans

Augustus 2005


Op 27 juli (2005) kreeg ik een e-mail van Debbie Payne waarin zij mij vertelde verheugd te zijn haar recente artikel en tevens ook haar presentatie op conferenties ‘DISCLOSURE AUSTRALIA The Journey So Far’, in een Nederlandse versie op ufowijzer aan te treffen. Ze spreekt evenwel geen woord Nederlands schrijft ze en ze hoopt dat haar e-mail aankomt. Tevens wilde ze mij erop attent maken dat er ook een nieuwsbrief door AURA wordt uitgegeven en wellicht wilde ik dat op ufowijzer onder de aandacht brengen. Haar e-mail is inderdaad aangekomen en ik antwoordde haar dat ik mij vereerd voelde om door haar geschreven te worden en bedankte haar voor de complimenten aan het adres van mijn website. Verder schreef ik dat de meeste Nederlanders Engels kunnen lezen, maar dat wij de informatie toch beter tot ons nemen als we het in onze eigen taal kunnen lezen en dat ik daarom mijn website heb opgezet om daar mijn vertalingen (en ook die van enkele andere mensen) van belangrijke artikelen aan te bieden. Helaas heb ik ook moeten schrijven dat ondanks de grote interesse in UFO’s hier in Nederland, de media en de regering het fenomeen, net als in de rest van de wereld, negeren. Ik wenste haar en haar collega UFO-onderzoekers moed, vasthoudendheid en tevens geluk op de weg naar Disclosure.

Een paar dagen later kreeg ik antwoord en als bijlage een paar nieuwsbrieven. Ik kreeg ook een link naar de website van de NAA (National Archives of Australia) waarnaar bezoekers van ufowijzer kunnen gaan om er een kijkje te nemen in de UFO-dossiers. De link is http://naa12.naa.gov.au/scripts/ResearcherScreen.asp en vervolgens typ je de zoekwoorden 'Reports on Flying Saucers'. Je kunt inloggen als gast en in die hoedanigheid elk dossier bekijken dat AURA aan de archieven heeft ontfutseld. (Ik heb getracht op de bovenstaande wijze als gast in te loggen, maar ten tijde van mijn pogingen kon de pagina niet gevonden worden. Ik hoop dat het een tijdelijke error was. Paul Harmans.)


NAA

Debbie schrijft mij dat de Australische overheid zeer openhartig is en bereidwillig was om de dossiers aan hen te overhandigen. Heel apart is dat AURA, de groepering achter het Australische Disclosure Project, werd geprezen voor al het werk dat zij hebben gedaan om de meer dan 130 dossiers te lokaliseren en bestuderen. Het management van de Nationale Archieven heeft hen zelfs uitgenodigd een presentatie betreffende hun werk te geven op het kantoor van de Archieven en zij willen tevens dat AURA een Cd-rom samenstelt van alle dossiers die zij hebben gecatalogiseerd, die dan weer beschikbaar wordt gesteld aan elk archiveringskantoor in Australië als een onderzoekshulp voor anderen die er later ook speurwerk naar willen verrichten. Tevens blijkt AURA naast de Australische regering de grootste gebruiker te zijn van het archiefmateriaal van de NAA.

In het kort de werkwijze van Debbie en haar collega’s: Onze zoektocht begon ongeveer een jaar geleden met beperkte kennis en de on-line documenten van de National Archives of Australia (NAA). Op dit moment geeft de zoektocht in deze on-line database toegang tot ongeveer 10% van wat geregistreerd staat bij de NAA, maar het was op zijn minst voor ons de plek om te starten. Op een bepaald moment stootten wij tot onze verassing op de file: ‘Reports on Flying Saucers, deze zoekterm leverde, in tegenstelling tot de zoekterm ‘UFO’, rond de 20 documenten op. In deze 20 documenten zaten zo’n 5000 (vijfduizend) pagina’s informatie, maar we hadden geen idee wat erin stond of met welke bedoeling de regering hen had opgesteld. Ik kan u wel zeggen, dat wij behoorlijk gestimuleerd werden na het doornemen van de eerste documenten. Stel je eens voor wat de overige 90% van de Archives allemaal wel niet kan bevatten.

Recentelijk hebben wij dankzij de ‘Freedom of Information (FOI) Act (wet op vrijheid van informatie) 600 pagina’s informatie verkregen, maar dit aantal zal zeer binnenkort verhoogd worden met nog eens 2300 pagina’s omdat de RAAF (luchtmacht) zo vriendelijk was ons toegang te verlenen tot een 38 tal andere documenten – raadselachtige documenten kunnen we wel stellen. Deze 38 documenten waren om verdachte redenen niet beschikbaar toen wij er de eerste maal om vroegen, toen werd ons verteld dat ze vernietigd waren.


RAAF

Op ons laatste verzoek werden de documenten opgespoord en werden ze aan ons beschikbaar gesteld, omdat we deze keer via een ander kanaal ons verzoek deden. Dus soms hangt het er helemaal vanaf wie je benadert. Momenteel zijn al die bovengenoemde documenten van de ministeries, met een totaal van zo’n 12.000 verschillende pagina’s, in het bezit van AURA en dat heeft ons zo’n 1800 Australische dollar gekost.

Enkele van de meest interessante verslagen zijn van luchtmachtbases in alle staten, in het bijzonder Pearce in West Australië, Woomera in Zuid Australië en Williams in Laverton, Victoria. Er zijn verslagen van piloten van TAA en QANTAS. Er zijn honderden verslagen van individuele waarnemingen, volledig gedocumenteerd, uit elk deel van Australië, inclusief die van personeel op olieplatforms, vracht- en marineschepen en ook van politieagenten en het algemene volk. De lijst is kolossaal.

Welnu, wat weet de (Australische) regering werkelijk over UFO’s? Niet zoveel als zij zouden kunnen weten, omdat het erop lijkt dat zij vrij weinig analyse doen op de rapporteringen die zij binnenkrijgen, maar dat is slechts mijn vermoeden. Ik ben er vrij zeker van, dat als zij een stuk hard buitenaards materiaal zouden hebben, zij het zeker niet gedocumenteerd zouden hebben in de archieven die wij kunnen inzien. Ik denk dat zij alles weten wat zij moeten weten tot nu toe en je kunt ervan op aan dat zij dossiers hebben die het daglicht nooit zullen zien. Maar één ding is zeker: zij hebben iemand, ergens, die een verdomde hoop meer weet dan wij.


Adelaide

Debbie Payne woont in Adelaide, Zuid Australië. Zij heeft de laatste 20 jaar gewerkt als technisch adviseur in de constructiebouw. Totdat zij haar eerste UFO-waarneming van dichtbij deed, ongeveer 10 jaar geleden, was zij sceptisch. Van 1994 tot 2002 was Debbie betrokken bij Colin Norris’s ‘Australian International UFO and Flying Saucer Research Organisation’ welke al bestaat sinds 1952. Sinds maart 2002 neemt zij deel aan Lloyd Pye’s ‘Starchild Project’ en midden 2002 formeerde zij samen met ufoloog Keith Basterfield de achtkoppige, zichzelf financierende onderzoeksgroep de ‘Australian UFO Research Association (AURA).

Ik schreef Debbie dat ik speciaal voor AURA een stukje tekst voor ufowijzer zou schrijven met daarin haar uitleg over het werk dat zij en haar collega’s aan de andere kant van de wereld ondernemen en een link zou opnemen naar de website en de pagina waar de (tot nu toe 23 stuks) nieuwsbrieven zijn te vinden.

Dit was haar antwoord daarop:

Thank you Paul

Your support is very much appreciated.

Greetings from “down under”

Debbie P ; )


Nieuwsbrievenarchief AURA: http://disclosure.freewebpage.org/NewsletterArchive.htm

Website: http://disclosure.freewebpage.org

E-mail: disclosureaustralia@yahoo.com.au

Link Starchild project: http://www.starchildproject.com

Nationale Archieven Australië: www.naa.gov.au


UFO PAGINA

Pagina Disclosure Project