EENOOG IN
HET LAND VAN DE BLINDEN Naar het leven van Viktor Schauberger Boekbespreking: Paul Harmans Januari 2011
Citaat boek Eenoog (blz. 19) De
goedgelovige wereld Het
boek Eenoog De
diepe broekzakken Viktor Kijkberger is van jongs af aan in de natuur geïnteresseerd, gefascineerd is wellicht een betere omschrijving, hij kan urenlang naar het stromen van het water in beken en rivieren kijken. Zijn vader, ook een boswachter, wil hem naar de bosbouwhogeschool in wenen sturen om daar voor bosbouwkundig ingenieur te studeren, maar het antwoord van Viktor is telkens weer: “Vader, ik wil niet studeren! Ik wil de natuur met eigen ogen blijven zien, niet met een wetenschappelijke. Laat me gewoon boswachter worden, net als jij!” Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt moet Viktor Kijkberger in het leger en vecht in de loopgraven een smerige, door de elite haarfijn uitgekiende oorlog uit en raakt uiteindelijk gewond en gaat terug naar het bos. Daar ontdekt hij ‘het geheim van de forel’ en helpt hij de noodlijdende houtindustrie aan perfect werkende waterbanen die het hout vanuit het bos naar de zagerijen brengen. De houtbanen werken op een principe waar water onder bepaalde condities over beschikt en dat principe begrijpt alleen Kijkberger vanwege zijn lange bestudering van de natuur. Wijsheid
versus intelligentie Na het succes van de houtbanen stort Kijkberger zich op het experimenteren met water en komt er via experimenten met de Kelvingenerator achter dat er een enorme hoeveelheid energie in slechts 1 druppel water zit opgesloten. Hij ontdekt dat de wijze waarop wij met drinkwater omgaan, het alleen maar ongezond maakt. Zodra water niet op natuurlijke wijze kan spiralen, raakt het alle goede energieën kwijt en maakt het de mens ziek. Maar de wereld zit ook begin jaren 1930 niet te wachten op gezond water en al helemaal niet op het zeer genezende water dat Kijkberger maakt, dus valt op last van de gezondheidsdienst de politie het lab van Kijkberger binnen en neemt alle apparatuur in beslag en krijgt hij een verbod op het veredelen van water. Kijkberger stort zich dan maar op het verkrijgen van brandstof uit water, en nadat hem dat lukt valt de geheime dienst op haar beurt binnen en voert zijn spullen af. Kijkberger schrijft veel voor de diverse alternatieve magazines in die tijd, daaruit komen onderstaande twee citaten (blz. 186 en 187) van hem die de kern van de zaak trefzeker raken:
En:
Nazi’s
en Yanken Behalve als men denkt er oorlogen mee te kunnen winnen en bijvoorbeeld Duitsland via de uitvindingen van Kijkberger een technologische voorsprong op de rest van de wereld te laten behalen. Lees maar eens hoe de Nazi’s hem maar wat graag willen hebben om hen te helpen bij de ontwikkeling van Duitse technologie en hoe Hitler en de Gestapo hem later verplicht laten werken aan wapentuig dat je verbeelding te boven gaat. Onder andere aan een zuigschroef bestemd voor een Duitse vliegende schotel. Na de oorlog helpt Kijkberger de boeren aan een betere manier van landbouw, onder andere koperen werktuigen, zoals ploegen, die leveren een veel betere oogst op, maar ja, ook daar wordt wel weer een smerig overheidsstokje voor gestoken. Weer wat later heeft zelfs de CIA in Amerika belangstelling voor Kijberger en zijn activiteiten. Kijkberger heeft inmiddels zijn huisgenerator gebouwd en haalt daar meer energie uit dan erin moet, dus Vrije Energie. Hij haalt daarmee niet alleen de wetenschap op zijn hals, maar nog meer als voorheen ook de energie giganten. In Amerika zit men niet stil en uiteindelijk vertrekt Kijkberger naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. Dat er wel degelijk een heimelijk verborgen grens in het land van de adelaar bestaat, daar komt Kijkberger zeer snel achter. Wat in Europa vele tientallen jaren duurde, de wilskracht te breken van deze uitvinder, neemt in het naoorlogse Amerika slechts drie maanden in beslag. Vijf dagen na thuiskomst van zijn ‘American dream’ sterft de gedesillusioneerde Kijkberger aan een hartaanval. Eén van de laatste opmerkingen aan zijn zoon David is:
Ik eindig mijn recensie met de aanbeveling op de achterflap van het boek:
******
Tekst
achterflap
|