PRINTBARE VERSIE

LARRY KING LIVE CNN

Debat over bewijs van UFO’s

Uitzending van 18 juli 2008

Vertaling: Dorine Boontje
(http://www.bbhetoudediep.nl)


Lead-in met de stem van Larry King:

Vanavond: hebben UFO’s het verdedigingssysteem van onze regering platgelegd?

Er is bewijs dat raketten niet functioneerden tijdens testlanceringen veroorzaakt door iets. Voormalige luchtmachtofficieren vertellen hun ongelofelijke verhaal over de film die in beslag is genomen door de CIA en wat erop stond en waarom de functionarissen niet willen dat wij het zien. U kunt het zien bij Larry King Live.


Larry King: Goedenavond.


Larry King

We beginnen met de aantijgingen dat UFO’s zich bemoeid hebben met raketten bij de luchtmachtbases en dat buitenaardsen kernkoppen en bommen in de gaten houden.

Onze eerste gasten beweren dat UFO’s raketsystemen hebben geactiveerd bij luchtmachtbases in vijf verschillende staten. Ze beweren ook dat de Verenigde Staten deze informatie geheim houdt. Voormalige luchtmachtofficieren en een onderzoeker zijn hier met hun verhalen.

Hier in Los Angeles is Robert Hastings. Hij is de schrijver van ‘UFO’s and Nukes’. Ik heb het boek hier. Het boek is te verkrijgen via ufohastings.com. Hij heeft waarnemingen op wapenopslagplaatsen al jaren onderzocht.


Robert Hastings

Bob Salas is een voormalig kapitein van een luchtmachtbasis in de VS. Hij werkte in 1967 op de Malmstrom luchtmachtbasis, waar beweerd werd dat UFO’s ervoor zorgden dat de raketten het niet meer deden. Hij is de mede-auteur van ‘Faded Giant’.


Robert Salas

Bob Jamison is bij ons, een voormalig VS. luchtmachtofficier. Hij was ook in Malmstrom, ook in 1967, en hij vertelt dat directeuren hem vertelden dat UFO’s zorgen voor de problemen met de raketten.


Robert Jamison

En in Peoria, Illinois, is Dr. Bob Jacobs, voormalig luitenant en voormalig fotografisch- en instrumentariumofficier bij de Amerikaanse luchtmacht. Een UFO verscheen op een film die hij in 1954 maakte bij de Vandenberg luchtmachtbasis en die film werd in beslag genomen door CIA-agenten.


Robert Jacobs

Al onze gasten hebben de naam Bob, dus ik noem ze bij hun achternaam. We zullen beginnen met Robert Hastings. Wat is jouw verklaring voor de UFO’s op wapenopslagplaatsen?

Robert Hastings, auteur van ‘UFO’s and Nukes’ en onderzoeker van waarnemingen op nucleaire wapenopslagplaatsen: Ik kan gewoon zeggen, na 35 jaar onderzoek, dat deze incidenten echt hebben plaatsgevonden. Er zijn honderden openbare documenten die weergeven dat UFO’s altijd een buitengewone interesse hebben gehad voor onze nucleaire wapenopslag. Ik heb ook bijna honderd heren geïnterviewd die, op verschillende luchtmachtbases, betrokken waren bij deze incidenten. Dit komt heel vaak voor. Wat je vanavond ziet is slechts het topje van de ijsberg.

Larry King: Hoe veroorzaken ze defecten? Wat doen ze om iets niet te laten werken?

Robert Hastings: Ik denk dat dit nog steeds niet bekend is. Ik weet dat ingenieurs van Boeing geprobeerd hebben deze defecten na te bootsen. Het is ze wel gelukt, maar ze kunnen nog steeds niet uitvinden wat nu echt de oorzaken zijn. Bob Salas weet daar meer over.

Larry King: Bob, wat is er in 1967 op Malmstrom gebeurd?

Robert Salas, voormalig USAF officier, werkte op de basis waar de projectielen niet werkten: In 1967 was ik aan het werk als een raketlanceerofficier. Ik kreeg telefoontjes van mijn bewakers boven. Eerst kreeg ik een telefoontje met het bericht dat ze vreemde lichten in de lucht zagen vliegen. En ik schonk daar niet veel aandacht aan. Na vijf minuten belde de hoofdbewaker naar beneden en zegt dat hij een gloeiend, erg groot, rood object ziet vliegen boven de poort. En hij wil weten wat hij moet doen. Ik zei hem dat hij het complex moest afsluiten. We hingen op. Ik ging het vervolgens aan mijn meerdere vertellen. Maar enkele seconden na aanvang van dat gesprek stopten mijn raketten ermee. Ik herinner me dat ik er 10 verloren had.

Larry King: Jij zag dat object niet?

Robert Salas: ik zag dat object niet omdat ik verplicht was in de ondergrondse raketsilo’s te blijven.

Larry King: wat bedoel je met: ‘ze stopten ermee’?

Robert Salas: Daar bedoel ik mee dat ze niet meer af te vuren waren. Ze waren onklaar gemaakt.

Larry King: Hoe lang duurde het tot je ze kon herstarten?

Robert Salas: Hoe lang tot herstarten? Welnu, ik denk dat het wel meer als een dag duurde en misschien… (onverstaanbaar)

Larry King: Nu, Bob Jamison, jij was daar ook hè?

Robert Jamison, voormalig USAF officier, chefs vertelde hem dat de raketten waren gesaboteerd door UFO’s: ja meneer.

Larry King: En jij zat bij de luchtmacht?

Robert Jamison: Ja, ik zat bij de luchtmacht. Ik zat…

Larry King: En waar was jij toen het gebeurde?

Robert Jamison: Ik was een officier die de raketten moest richten. Ik was thuis aan het relaxen en ik kreeg een oproep om te komen. Een raket had gefaald. Mijn werk als officier was om ze weer aan de praat te krijgen. En ik ging dus…

Larry King: Maar je hebt het incident dus niet gezien? Je ging gewoon naar de raketten?

Robert Jamison: Nee, ik ging naar het incident, ik ging naar de plek.

Larry King: Waar ligt Malmstrom?

Robert Jamison: Het is in Great Falls, Montana, net buiten Great Falls.

Larry King: Wat vond je van dat verhaal?

Robert Jamison: Welnu, ik weet dat het een sceptische maatschappij is. Ik ging naar de controlepost nadat ik bij de hangar was geweest. Ik was opgeroepen. Ik ging naar de hangar. Ik ging naar de controlepost. En het viel me op dat ze een kaart hadden van het hele complex, de groenen lichten gaven aan dat de raketten goed waren. Maar er was één klein gebied met 10 rode lichten. Dat betekende dat die raketten het niet deden.

Larry King: Is het mogelijk dat ze het gewoon niet deden, kapot waren?

Robert Jamison: Dat gebeurt niet. Zeer zelden weigert een raket. Ik denk niet dat er één, laat staan twee tegelijkertijd weigeren. Zeker nooit 10.

Larry King: Dus, Bob Jacobs, waar was jij? Wat was jij aan het filmen en waar was je?

Dr. Robert Jacobs, USAF (RET.), voormalig USAF fotografisch- en instrumentariumofficier, filmde UFO’s waarvan de banden later door twee CIA agenten in beslag werden genomen: Ik ging van 1963 tot 1966 over de optische instrumenten op de Vandenberg luchtmachtbasis. Onze taak was fotograferen.

Larry King: Dat is Californië?

Robert Jacobs: Dat is Californië. Dat is vlak bij de kust. En onze taak was om met hoge snelheids instrumenten elke raketlancering vanaf Vandenberg te filmen en fotograferen tot aan de testplaats waar ze neerstortten. Ze wilden weten of we een plek konden vinden om de raketten met een telescoop in alle drie de stadia van de vlucht te zien.

Dus ik ging naar Big Sur, Californië, en op de Anderson Peak van de Forest Service installeerde ik een plek voor de telescoop. En de luchtmacht bracht een enorme telescoop van de Cape. Hij was gemaakt door Dr. Walter Manning van de Boston University. Zij zetten de telescoop daar neer. En met dat ding, welke een lengte had van 63,50 meter, fotografeerden we een Atlas raket die omhoog steeg door de mistdeken en over het gebied vloog. We legden alle drie de stadia van de vlucht vast. En toen de dummy kop en de raket verder over het gebied vlogen, vierden we dat we het gezien hadden en dat de missie geslaagd was.

Toen ik met de film naar de basis terugkwam, werd ik de volgende dag gevraagd naar het kantoor van majoor Florenze J. Mansmann te komen. En er stonden drie mannen in grijze pakken daar. Er was een 16mm kamera en een scherm neergezet. Majoor Mansmann zei, luitenant, ga zitten en kijk hier naar. Hij dimde de lichten, zette de camera aan en op het scherm begon de film. En ik herkende de film als zijnde de film die de vorige dag gemaakt had in Big Sur. Tegen het einde van de film keek ik naar Majoor Mansmann en zei: “Mooi materiaal hè meneer?”

En plotseling zei hij: “Kijk hier naar.” En terwijl ik keek, de kop - de dummy kop, de afleider was er voorop gezet om de Russische radars te ontwijken - alles vloog door en plotseling, in dezelfde richting als de rest vloog, zo’n 15.000 kilometer per uur, kwam een object in beeld, schoot een lichtstraal naar de kop, vloog naar de kop, schoot nog een lichtstraal naar de kop, vloog rond de richting dat de raket vloog, schoot nog een lichtstraal en vloog toen weg in de richting waar het vandaan kwam.

Larry King: Ik begrijp het niet.

Robert Jacobs: En dat is… (onhoorbaar)

Larry King: Waarom zag je dit niet toen je de film maakte?

Robert Jacobs: Het was zo’n 1100 kilometer van ons vandaan

Larry King: O, ik begrijp het.

Robert Jacobs: En dit alles…

Larry King: En ze namen het in beslag…

Robert Jacobs: Wij konden dit alleen zien…

Larry King: Ze namen het in beslag…

Robert Jacobs: Allereerst vroeg Majoor Mansmann me: “Wat is dat? Waren jullie er een potje van aan het maken?” Ik zei: “Nee meneer”. En toen vroeg hij: “Wat is dat dan?” En ik zei: “We hebben een UFO.” En hij zei: “Luitenant, je mag hier nooit over spreken.” Wat hem betreft had het niet plaats gevonden.

Larry King: Wacht even, jongens.

Robert Jacobs: En voor…

Larry King: We moeten pauze nemen. Oké, dat is vreemd. Denk je dat er een echt plan is voor buitenaardsen? Het klinkt gek. Daar gaan we zo over verder.

(COMMERCIAL BREAK)

(BEGIN VIDEO CLIP)

Onbekende mensen: - Ik ben niet de enige die iets bijzonders heeft gezien. Zo is het gewoon. - Krachtige stralende spotlights. – Driehoekig in vorm, zittend op drie poten. – Niet een soort vliegtuig wat ik ooit eerder heb gezien. – Rap manoeuvrerend en snel verdwenen. - Versnellen tot hoge snelheden. - We probeerden net onze auto’s. - En wat we zagen, het kwam niet overeen met iets van ons.

(EINDE VIDEO CLIP)

Larry King: Bob Jamison, laten we duidelijk zijn, jou werd verteld dat je niets mocht zeggen?

Robert Jamison: Mij was niet verteld dat ik niets mocht zeggen. Sterker nog, niemand vermaande mij en ik heb geen verklaring getekend dat ik niets mag zeggen.

Larry King: Dus er was geen cover-up wat jou betreft?

Robert Jamison: Dat klopt.

Larry King: Dus jij…

Robert Jamison: Ik mag het vertellen. Ik kan erover praten.

Larry King: Jij mag vertellen wat je zag. Denk je dat er een plan is voor als er een invasie is door buitenaardsen?

Robert Jamison: Ik kan mij niet veroorloven dat te weten. Ik weet alleen dat de VS. duidelijk geen mensen, zoals ik en deze heren, waardeert die hierover praten. Wat wij hier beschrijven, wat maar door blijft gaan, decennia na decennia, op meerdere luchtmachtbases, zijn gewoon verstoringen aan onze nucleaire raketten.

Larry King: We hebben een e-mail van Kyle in Plainville, Massachusetts: "Waarom maken UFO’s alleen VS. defensiesystemen onklaar en niet in andere landen? Is hier een les te leren?” Of denk je misschien - Bob Salas – dat ze het ook in andere landen doen?

Robert Salas: Dat doen ze ook. Ik weet dat er ook gebeurtenissen zijn in de Sovjet Unie waar ze tussen gekomen zijn. Ze zijn in elk land geweest dat je maar kunt noemen.

Larry King: We hebben een e-mail van Eric in Atlanta, Georgia: "Wat moet er worden gedaan, als dat al kan, om de Amerikaanse regering en/of de militairen alles wat ze weten over UFO’s vrij te laten geven? Dr. Jacobs, wanneer denkt u dat dat gebeurt? Denkt u dat dit gebeurt?

Robert Jacobs: Het zou een revolutie teweeg brengen bij het publiek. Het probleem op dit gebied is dat het omgeven wordt door vele mafketels en gekken die het belachelijk maken, en dat degenen van ons die het serieus nemen en weten dat er zeker iets aan de hand is dat wetenschappelijk moet worden onderzocht, worden uitgelachen. De technici hier in de studio waar ik ben, ik zei dat we vanavond over UFO’s gingen praten en hun gezichten hadden meteen zo’n ‘hmmmmm blik’, iets wat ons dus heel vaak overkomt. Ik denk dat we een echt wetenschappelijk comité moeten samenstellen om naar deze dingen te kijken. Ik denk Rob (onhoorbaar) ook.

Larry King: Mee eens.

Onbekende man: Absoluut.

(Als er een ‘onbekende man’ wordt aangegeven, dan is het één van de aanwezige sprekers, maar het is dan niet helemaal duidelijk wie van hen het is die aan het woord is. Vert.)

Larry King: Bob Salas, ben je het ermee eens?

Robert Salas: Ja. Ik zou er snel op willen reageren. De luchtmacht heeft fraude gepleegd. Zeker in ons geval. Ze beweren in hun verklaring dat UFO’s nooit iets hebben misdaan wat betreft nationale veiligheid. Maar we zijn 20 raketten kwijt geraakt in de Koude Oorlog. Ze hebben ook het Condon Comité overdonderd. Het comité hoorde van ons incident en kregen opdracht weg te gaan. Ze zeiden dat ze verteld werd dat UFO’s er niet bij betrokken waren. En dan verdraait de luchtmacht het en gebruikt het Condon Comité als een reden om geen verder onderzoek naar UFO’s te doen.

Larry King: Robert Hastings, wat me verward is, als dit de sceptische maatschappij is, waar zijn ze bang voor, waar is de regering bang voor?

Robert Hastings: Victor Marchetti is een voormalig CIA ambtenaar van hoge orde. Hij schreef in 1975 het boek ‘CIA and the Cult of Intelligence’, een bestseller. De CIA probeerde de druk tegen te houden. Hij, Victor Marchetti, schreef in 1979 een artikel over wat de CIA dacht over UFO’s. Hij doelde op geruchten op het hoofdkwartier over neergestorte UFO’s en het bergen van lichamen van buitenaardsen. Eigenlijk is het zo dat Victor Marchetti vertelde dat, in zijn optiek als een geheime dienst analist, hij dacht dat de machtsstructuren, de elite, de status-quo, de mensen in elk land op aarde die het geheim kennen, alleen maar hun macht willen behouden en geen slapende honden willen wakker maken.

Larry King: Een e-mail van Christian, Brighton, Colorado: "Wanneer stopt de luchtmacht met liegen tegen de mensen en vertelt ze eindelijk de waarheid over buitenaardse bezoeken? De Amerikaanse mensen betalen de salarissen van de politici en zouden verdedigd en gerespecteerd moeten worden door de grondwet van de VS.” Bob Jamison, denk je dat we het ooit zullen zien? Denk je dat we ooit een luchtmacht zullen meemaken die zal zeggen: ‘hier is het verhaal’?

Robert Jamison: Misschien dat we door meer programma’s zoals dit we het publiek duidelijker kunnen maken dat er UFO’s waren/zijn. Ze zullen je, denk ik, geen kwaad doen. Ze hebben niemand kwaad gedaan die ik ken.

Onbekende vrouw: En een regeringsonderzoek, meteen.

Robert Jamison: Ja.

Onbekende vrouw: Een open onderzoek.

Larry King: Dat is er nooit geweest, toch?

Onbekende vrouw: Inderdaad.

Robert Salas: Niet echt nee. Ik bedoel, in 1968 was de laatste hoorzitting van het congres over UFO’s – 1968!

Larry King: Veertig jaar.

Robert Salas: Veertig jaar. We hebben er nog één nodig. We hebben een goede nodig. Hopelijk doet de nieuwe regering dat.

Robert Hastings: Er wordt door militair personeel veel gemanipuleerd achter de schermen van het Congres.

Larry King: Waarom - bang voor wat?

Robert Hastings: Eigenlijk weer Larry… deze heren praten over nucleaire raketten die stiekem gedropt worden. Het Pentagon wil niet dat de Russen, voorheen de Sovjets, dat weten. Het gebeurt ook in de Sovjet Unie, net als Bob Salas zei. Maar ik heb personen geïnterviewd die betrokken waren bij de ‘Minuteman’ raketbases in de 60, 70, 80 en 90er jaren. En ze zeggen dat het nog steeds voorkomt. Ik heb een jaar geleden zelfs een heer geïnterviewd die zei dat zijn raketten waren geactiveerd door een UFO. En ik beschrijf dat gedetailleerd in mijn boek. Ik vroeg hem om in dit programma te komen, maar hij zag ervan af, ik denk omdat hij onzeker is om er publiekelijk over te praten.

Larry King: Er zijn sceptici, dat is geen verassing. Bill Nye, de wetenschappelijke man, is hier wanneer Larry King terug komt.

(COMMERCIAL BREAK)

(BEGIN VIDEO CLIP)

Onbekende mannen: Het bevat geen patronen die nuttig of verenigbaar zijn. - En het is geen weerballon, noch een vliegtuig of een raket. Het is iets anders. - Ik weet niet wat ze zagen in ’47, maar ik ben er heel zeker van dat het ‘Project Mobile’ was.

CWO John Hau (gepensioneerd), U.S. NAVY: Niets wat we hadden in die tijd leek er op qua omschrijving, grootte en vorm.

(EINDE VIDEO CLIP)

Larry King: Ga naar CNN.com/larryking, nu meteen en doe mee met de stemming. Verbergt de V.S. kennis over UFO’s? Laat ons weten wat u denkt.

Bill Nye is bij ons panel gekomen, de wetenschapsman. Hij is wetenschapper, ingenieur, schrijver van bestsellers en een Emmy winnende televisie persoonlijkheid. Hij is overigens een lid van de Skeptic Society en de Skeptical Inquiry.


Bill Nye

Dus Bill, ervan uitgaande dat deze befaamde heren niet liegen, we hebben drie voormalige leden van de luchtmacht en Robert Hastings die dit al een hele tijd heeft bekeken, wat zijn jouw gedachten hierover?

Bill Nye, ‘de wetenschapsman’: Welnu, in de sceptische wereld, in de wetenschap, kijken we naar claims. We kijken naar individuele claims. En het viel mij op dat in het intro van je show er verschillende UFO-incidenten door elkaar zijn gemixt.

Larry King: Maar laten we het hebben over die ene in 1967, oké? Dit is je probleem op de Malmstrom luchtmachtbasis in Montana.

Bill Nye: Dus de nucleaire raketten weigerden, oké? Dus als je kijkt naar de documenten die deze jongens lieten zien, zoals ik het begrijp als bewijs, als je naar enkele van deze kijkt - en je hoeft het niet te lezen, dan kun je zien dat er iets weggelaten is. Dat is iemands thuisadres. Ze willen niet je thuisadres vrijgeven. Hier is er één met een heleboel kantoor telefoonnummers van mensen en zo. En het ziet er bangmakend en geheimzinnig uit.

Larry King: Wat wil je nu zeggen?

Bill Nye: Nou, het is bangmakend en geheimzinnig, maar het ook blijkt dat die dag de stroom was uitgevallen in enkele koelunits, de airconditioning, oké? En Boeing was opgeroepen - Boeing maakt deze Minutemanraketten - omdat al die dingen er mee ophielden en ze wilden weten wat er aan de hand was.

Larry King: Dus de man die hem belde en zei dat hij iets zag buiten, die zag niets?

Bill Nye: Welnu, laat me zeggen dat wanneer je iets ziet, een hoop mensen iets zien. En veel mensen zien dingen die echt… ze kunnen het niet thuisbrengen. Maar dat betekent niet dat ze… het is wel een sprong.

Larry King: Dus jij zegt dat het toeval is.

Bill Nye: Ja.

Larry King: Deze man dacht dat hij iets zag en de raketten weigerden?

Bill Nye: En dan praat je met de mensen die daar zijn…

Larry King: Oké. Bob Salas, wat is jouw antwoord hierop?

Bill Nye: …en het is erg opdringend, deze documenten.

Larry King: Even wachten.

Bill Nye: Ik wil dit gewoon even zeggen.

Larry King: Oké. Laat hem antwoorden.

Bill Nye: Als je antwoord geeft, vertel dan ook dat één van de officieren had gedronken, oké?

Robert Salas: Dat heb ik nooit gehoord.

Bill Nye: Oké?

(Door elkaar heen praten)

Robert Salas: Ik heb nooit iets gehoord over dat iemand aan het drinken was en dat dat de verklaring was. Laat me allereerst zeggen dat het falen van de raketten niets van doen had met een stroomstoring. Er is een drievoudige opvang van stroom. We hebben Montana stroom. We hebben een reserve generator. We hebben accu’s, oké? De stroom…

Larry King: Je hebt nog nooit gezien dat raketten weigeren door stroomstoringen?

Robert Salas: Nee, niet echt, omdat er zoveel reserve stroom is. Dus dit had niets te maken met stroom. Het tweede punt. De veiligheidsbewaker die dit rapporteerde was minder dan 30 meter verwijderd van dit object. Hij keek ernaar vanuit zijn raam. Het was precies buiten de hoofdpoort, precies boven de poort. Het was een gloeiend rood object, pulserend.

Bill Nye: Oké, heb je het gezien?

Robert Salas: Nee, ik kon het niet zien. Ik kon het niet zien. Ik mocht de silo’s niet verlaten. Maar binnen seconden van dit bericht weigerden de raketten. Dus dat was toeval?

Bill Nye: Welnu, het is ‘van horen zeggen’, zoals we zeggen in de rechtbank.

Robert Salas: Het is niet van horen zeggen.

Bill Nye: Je zei dat deze man het jou vertelde.

Robert Salas: Het was een getuigenis.

Larry King: Nou, je zegt het niet - ik vraag het niet aan jou - je denkt niet dat hij liegt?

Bill Nye: Nee.

Larry King: Oké. Dus de man heeft het hem wel verteld?

Bill Nye: Hij heeft hem wel verteld dat hij iets gezien had. En toevallig weigerde de raket.

Larry King: Goed. Oké. De man zag iets.

Onbekende man: Toeval wordt genoemd…

(door elkaar heen praten)

Larry King: Was dat niet stom toevallig?

Bill Nye: Ja. Ik bedoel, ik heb… heel vaak heb ik een lichtschakelaar overgehaald en dan hoorde je toevallig een sirene.

Robert Salas: Wat nu als datzelfde een week eerder gebeurde, maar dan stopten 10 raketten ermee, een heleboel veiligheidsmensen zien de UFO’s boven de vijf andere bases…

Bill Nye: Oké. Waarom doen we niet…

Onbekende man: …herhaalde keren.

(door elkaar heel praten)

Onbekende man: Is dat dan ook toevallig? Zijn dat twee toevalligheden?

Onbekende man: ….de 1950er, 60, 70 en 80er jaren.

Larry King: Één tegelijk.

Onbekende man: Maar luister nu eens… het is niet…

Onbekende man: Er zijn honderden mensen, zij willen…

Bill Nye: Maar in de wetenschap is dit geen bewijs.

Onbekende man: Ik zou willen dat Edgar Mitchell hier was. Maar in ieder geval…

Larry King: Het is misschien geen bewijs, maar het is zeker een bron van…

Onbekende man: Welnu, honderden mensen vertellen hetzelfde verhaal van verschillende luchtmachtbases over een periode van vier weken.

(Door elkaar heen praten)

Larry King: Eén tegelijk.

Onbekende man: …met vernietigingswapens van de VS.

Onbekende man: Ja?

Onbekende man: En er zijn er honderden die nu naar voren komen en zeggen dat UFO’s hun nucleaire wapens onklaar maakten.

(Door elkaar heen praten)

Onbekende man: Dus hebben we massa psychose…

Larry King: Goed. Vanwege de tijd…

Onbekende man: …onder onze nucleaire strijdkrachten?

Larry King: Stop even. Vanwege de tijd, Dr. Jacobs, hij maakt foto’s, hij komt terug, ze roepen hem op. Ze laten hem de foto’s zien van dat vreemde ding.

Onbekende man: Ik heb het gezien. Ik ben een ooggetuige.

Larry King: Hij zag het. Zij stopten het weg.

(Door elkaar heen praten)

Larry King: En ze namen het in beslag?

Bill Nye: Ja.

Larry King: Waarom. Waarom?

Onbekende man: Ik heb het niet over de mensen die verslag gaven…

(Door elkaar heen praten)

Onbekende man: Het zou me niet verbazen…

Onbekende man: Hallo?

Onbekende man: Ga maar.

Larry King: Ja, ga maar.

Robert Jacobs: Vind je het erg als ik wat zeg, meneer komediant?

Larry King: Ga maar.

Robert Jacobs: Ik was daar. Ik was daar. Ik zag de film met mijn eigen ogen. Ik lieg niet. Waarom zou ik? Ik ben een professor met een Ph.D en een flink aantal jaren met goed en succesvol onderzoek. Dus de officier mag dan geen UFO gezien hebben, maar ze zagen wel de resultaten. Ik zag het verdomde ding op film met mijn eigen ogen, dus noem me geen leugenaar en jij was niet daar, ik wel…

Bill Nye: Met alle respect, dat deed ik niet. Ik noem u geen leugenaar. Het is alleen een hele stap om te zeggen dat er een film was met opmerkelijke plaatjes erop wat in beslag genomen is door de CIA, die ik zag en die…

Robert Jacobs: Het is een hele stap dat ze dat deden…

Bill Nye: Ja. Wat een hele stap is, is om te zeggen dat het een ruimteschip was van een andere beschaving. Dat is een sprong die de sceptische vereniging niet wil nemen.

Robert Jacobs: Luister, ik zei niet - hé, vriend, luister naar me. Ik zei niet dat het een ruimteschip was van een andere beschaving. Ik zei dat het iets was in de lucht wat we niet konden identificeren. Daarom was het dus een ongeïdentificeerd vliegend object. Het had de vorm van twee schotels op elkaar, samen met een golfbal er bovenop. En het vuurde een straal, waarvan we aannamen dat het een plasmastraal was, naar de dummy kop en sloeg het uit de lucht. Vertel me wat er gebeurde. Vertel me wie dat deden. Vertel me wie in 1964 die technologie had vriend. Wij niet en ook de Russen niet en niemand die ik ken. Dus, meneer sceptisch, wat vindt u daarvan?

Bill Nye: Dus wat is uw conclusie?

Robert Jacobs: Wat is uw conclusie?

Bill Nye: Wat bedoelt u? Welnu, mijn conclusie is dat er iets is gebeurd waarvan u niet weet wat het was. En het zou me niet verbazen als het iets te maken had met een ander aspect van een militaire test in de lucht die avond. En dat is een meer logische verklaring…

(Door elkaar heen praten)

Robert Jacobs: We hadden niets - er was niets in ons bezit wat dat zou kunnen doen.

Bill Nye: Laten we dat andere kleine gedachte-experiment eens doen mensen. Oké, laten we zeggen dat dit aan de gang is sinds 1967, goed? Er is een oude grap in de mediawereld…

Onbekende man: Ga je dit doen met ‘zuiveringszout en azijn’, Bill?

Larry King: Wacht even. We komen tijd te kort.

(Gelach)

Bill Nye: Het is een oude grap in de mediawereld…

Larry King: Wat is het?

Bill Nye: Nou, het is net als een autowrak fotograferen. Eens was dat onmogelijk om te doen. Als je er een nieuwsploeg naar toe stuurde, oké, laten we een autowrak gaan filmen, dat was de grap. En nu, wekelijks, zien we autowrakken op het avondnieuws. We zien autowrakken op de snelweg, achter ons.

Larry King: Waarom was dat een grap in jouw…

Bill Nye: Omdat er toen niet overal een camera was. Er zijn nu miljoenen en miljoenen camera’s. Er worden miljarden digitale foto’s genomen elke week.

Larry King: Dus je zegt dat hij – zij - je zegt niet, er zijn geen UFO’s, je zegt dat ze het niet bewezen hebben?

Bill Nye: Ik zeg dat het een hele stap is, dat je iets wat je in de lucht ziet, benoemd als buitenaardse ruimteschepen...

Onbekende man: Maar u moet begrijpen, Dr. Jacobs…

Bill Nye: …die onze nucleaire wapens in de gaten houden.

Larry King: Hij heeft dit gezien, Dr. Jacobs…

Bill Nye: Ja, dat begrijp ik.

Larry King: Dus dat doe je… maar als je in twijfel trekt wat hij zag…

Bill Nye: Nee. Nou, ik betwijfel zijn - de conclusie dat de technologie niet bestond in 1964 om beelden te maken die de CIA in beslag zou willen nemen.

Onbekende man: Mag ik even?

Robert Jacobs: Welnu, in 1964 probeerde je uit te vinden wat…

Bill Nye: Dat is een hele stap.

Robert Jacobs: In 1964 probeerde je uit te vinden wat meisjes waren. Ik was in dienst als een senior wetenschapper.

Bill Nye: Meneer, u valt mij aan…

Robert Jacobs: Doe niet zo uit de hoogte, sceptische vriend.

Bill Nye: Maar dat is niet - nou, het is niet…

Robert Jacobs: U valt ons aan.

Bill Nye: Het is een hele stap.

Robert Jacobs: U bent degene die ad hominem aanvallen maakt en zegt dat het een hele stap is. Zeker weten dat het een hele stap is.

Robert Hastings: Als ik even mag?

Onbekende man: Ja, alstublieft?

Larry King: Goed. Eén tegelijk, alstublieft. We hebben nog twee minuten over.

Robert Hastings: De andere persoon, de andere voormalige luchtmachtofficier, de met pensioen gegane luchtmachtofficier die belast was met de analyse van de foto’s van de film. Florenze Mansmann die nu overleden is.

Onbekende man: Florenze J. Mansmann.

Robert Hastings: Ik heb met zijn weduwe gesproken. Ik heb zelfs privé-correspondentie tussen Dr. Jacobs en Dr. Mansmann. En 20 jaar later verwonderen ze zich over wat ik gezien heb. Mansmann’ s professionele inschatting op Vandenberg in 1964 was dat dit een buitenaards schip was.

Bill Nye: Oké. Dus hij maakte die conclusie.

Robert Hastings: Dat klopt.

Bill Nye: Oké. Goed.

Robert Hastings: En ik kan je sturen - ik zal aan CNN geven - ik probeer de nationale media er zoveel mogelijk bij te betrekken. Ik zal iedereen alle correspondentie sturen voor elke krant, elk radiostation, tv station, elke wetenschapper, elk lid van uw groep, alle originele documentatie…

Larry King: Goed, we…

Robert Hastings: …waarin de heren 20 jaar later over het onderwerp discussiëren.

Larry King: Goed, we moeten - we gaan meer van dit doen omdat we veel over UFO’s doen. We bedanken jullie allemaal voor het komen. En we bedanken Dr. Jacobs. Maar als we terug komen gaan we er echt op in - een dubbel debat. We krijgen een natuurkundige, een spreker, een onderzoeker en een documentairemaker tegen Bill Nye en Dr. Shostak in een twee tegen twee over dit hele onderwerp. Blijf kijken.

(COMMERCIAL BREAK)

(BEGIN VIDEO CLIP)

Onbekende mensen: Denk je dat het mogelijk was dat het van een andere wereld was? - Mijn luchtmachttraining zegt dat ik niet op die manier kan denken, oké? - Ik weet wat ik gezien heb. En ik was er erg van in de war. En ik vroeg me af waarom ze niet konden onderzoeken wat het was? - Totdat iemand het echt gezien heeft, heb je geen idee, geen idee. - Een verhaal dat zo groot is, kan niet verborgen blijven. Wat moet je erover zeggen, wie zegt dat?

Voormalig kolonel Gordon Cooper, astronaut: Welnu, iemand heeft het aardig geheim gehouden voor een hele tijd, is het niet?

(EINDE VIDEO CLIP)

Larry King: Vier befaamde heren gaan nu in rede debatteren. Ze zijn hier in Los Angeles.

Stanton Friedman, een natuurkundige, spreker en UFO-onderzoeker en schrijver van ‘Flying Saucers and Science’.


Stanton Friedman

James Fox is een documentaire maker en UFO-onderzoeker, de uitvoerend producent van ‘Out of The Blue’ en bijna klaar met een nieuwe film ‘Beyond The Blue’.


James Fox

Bill Nye onze wetenschapsman blijft. En in Boston is Dr. Seth Shostak, de senior astronoom voor het SETI Instituut. Dat betekent de zoektocht naar buitenaardse intelligenties. Hij is de gast van het wekelijkse radioprogramma ‘Are We Alone’.


Seth Shostak

Goed, Stanton, Het is Bill’s idee dat: ja, mensen hebben dingen waargenomen. Ja, er zijn rapportages. Maar we weten niet of er ongeïdentificeerde vliegende objecten van andere planeten komen.

Stanton Friedman: Weet je, ik bewonder Bill’s moed. Ik kan me niet voorstellen dat een goed getraind wetenschapper, die een expert is op het gebied van communicatiewetenschap, lef genoeg heeft om op de nationale televisie, en internationale televisie, te vertellen over iets wat hij niet onderzocht heeft, iets waar hij niets over weet en doet alsof hij er wel wetenschappelijke kennis over heeft. Eigenlijk word ik doodmoe van de ‘debunkers’ die hun onderzoek alleen bij proclamatie verkondigen. Bill liet een document zien met, je weet wel, bewerkte namen. Wat nu als dit een CIA document is, het kostte me vijf jaar om dit te krijgen. En het zijn niet alleen maar bewerkte namen.

Larry King: Zeg je nu Stanton, als een natuurkundige, dat er wel degelijk ongeïdentificeerde vliegende objecten zijn gekomen van andere plaatsten?

Stanton Friedman: Ja, ik ga nog verder dan dat. Dat staat in mijn boek ‘flying saucers and UFOs’.

Larry King: Ze zouden niet geïdentificeerd zijn.

Stanton Friedman: Ja, ik bedoel, sommige UFO’s zijn intelligent bestuurde buitenaardse schepen. We hebben te maken met een kosmisch watergate, daar bedoel ik mee een cover-up door de regering. En er zijn geen goede argumenten tegen deze twee. En we hebben te maken met het grootste verhaal van het millennium.

Larry King: Voordat ik Bill antwoord laat geven, laten we Dr. Shostak antwoorden. Dokter, wat weet u en wat weet u niet?

Seth Shostak, SR astronoom, SETI instituut: Stanton zegt graag: diegenen onder ons die geen UFO-onderzoek doen, zouden er geen mening over mogen hebben. En ik vind dat niet zo’n overtuigend antwoord. Om eerlijk te zijn, ik doe geen onderzoek naar zwarte gaten. Ik ben een astronoom. Ik onderzoek geen zwarte gaten. Maar ik kan wel een verhandeling over zwarte gaten lezen en beslissen of het aannemelijk klinkt of niet. Is die man die dat schreef aannemelijk? Is het document door andere wetenschappers beoordeeld? Zijn andere wetenschappers overtuigd? Kan ik het experiment herhalen? Er is geen reden dat Bill Nye of ik serieus hierop kunnen antwoorden. Dus ik vind het jammer dat hij dat heeft gezegd. Ten tweede stel je voor…

(Door elkaar heen praten)

Larry King: Niet er tussen komen. Laten we James Fox hierheen brengen. Weet jij dat - weet jij - jij bent geen wetenschapper maar een filmmaker - weet jij dat objecten van andere plaatsen komen behalve de aarde?

James Fox, documentaire maker: Hier is mijn theorie. Twee mogelijkheden, het geobserveerde fenomeen - overigens heb ik hier een klein document dat was vrijgegeven door het Air Material Command, Generaal Nathan Twining (ph), geeft op 23 september 1947 toe dat het fenomeen echt is en niet fictief.

Larry King: Wat weet je?

James Fox: In principe is er een technologie die zeker 60 jaar wordt waargenomen waarbij men heel makkelijk een manier bereikt om te zweven zonder geluid te maken, zonder de lucht te verplaatsen en in een oogwenk vanuit stilstand naar de horizon te schieten. Is er een afdeling binnen een regering van de aarde die deze technologie in haar bezit heeft, en dit al 60 jaar verborgen houdt? Ik weet dat niet zeker.

Larry King: Die regering zou de onze kunnen zijn.

James Fox: Of er is een buitenaardse uitleg. Er is een buitenaardse uitleg voor die technologie, of die is er niet.

Larry King: Of die regering zou de onze ook kunnen zijn.

James Fox: Of die regering zou de onze kunnen zijn, wat dan verklaart dat ze deze technologie 60 jaar lang verborgen hebben gehouden.

Larry King: Zou jij eenduidig kunnen zeggen Bill dat er geen objecten vanuit de ruimte komen? Kun jij dat zeggen?

Bill Nye: Natuurlijk niet. Er komen zeker wel objecten vanuit de ruimte. Er zijn 100.000 tonnen…

Larry King: Ik bedoel bemand door buitenaardsen.

Bill Nye: …stof die neerkomen elke dag. Leg een kleed neer elke avond. Je zal stof vinden.

Larry King: Buitenaardsen.

Bill Nye: Ik ben erg sceptisch. Zoals we zeggen in de wetenschap, de simpelste verklaring is over het algemeen de beste. Dus dat is het probleem, ik denk dat de mensen wel weten dat de regering veel dingen heeft verborgen

Larry King: Oké.

Bill Nye: En als je de recente publicaties leest, dingen die naar buiten zijn gekomen het afgelopen jaar, en ik heb niet het boek gelezen, maar als je zoiets hebt gelezen als ‘Legacy of Ashes’ over de CIA, de CIA heeft veel dingen verstopt. Zo af en toe hebben haar eigen troepen op elkaar geschoten omdat het ene deel van de organisatie de andere niets verteld had.

Larry King: Wat wil je nu zeggen?

Bill Nye: Wat ik wil zeggen is dat de Amerikaanse regering per ongeluk mensen heeft laten geloven dat er veel meer gaande was dan er in het echt was. En dus heeft de regering de mogelijkheid om geruchten te creëren en dit zorgt er voor dat mensen geloven dat als ze iets zien wat niet gewoon verklaard kan worden, het dan maar ongelofelijk moet zijn, iets wat nooit ervaren is.

Larry King: Er moet een reclame komen. We komen zo terug. Waar komen al die zogezegde buitenaardsen vandaan? Wat willen ze van ons? Dat gaan we vragen na de reclame.

(COMMERCIAL BREAK)

Larry King: Voordat we verder gaan, laten we kijken naar een stukje van James Fox’ nieuwe film. Het betreft een Japans vliegtuig. Kijk.

(BEGIN VIDEO CLIP)

Onbekende man: Daar op de radar, ongeveer 8 km voor je op een 6 uurs positie. Zie je dat? - We kunnen het type niet identificeren. Het is erg groot. – De CIA zei tegen al deze mensen, dit is nooit gebeurd. Wie geloof je. Je bedriegende ogen of de regering?

(EINDE VIDEO CLIP)

Larry King: Waarom stopt de regering het in de doofpot, Stanton?

Stanton Friedman: In mijn boek heb ik een heel hoofdstuk besteed aan 6 redenen daarvoor: je wilt onderzoeken hoe ze te werk gaan; je maakt je zorgen over die andere man die uitvindt hoe ze werken voordat jijzelf dat doet omdat ze wapens leveren en verdedigingssystemen hebben; je wilt niet dat zij weten dat jij het weet. Zoiets. Als er een grote aankondiging zou zijn, dan zouden kerkbezoeken toenemen, psychiatrische ziekenhuizen kwamen vol, de beurzen zouden zakken, maar er zou een grote stap in de richting zijn van wereldbewustzijn. Geen één regering wil dat. Ten vierde, sommige religieuze extremisten…

Larry King: Gelooft u, Dr. Shostak, dat er paniek zou uitbreken?

Seth Shostak: Nee, zeker niet Larry. Polls hebben laten zien dat sinds de 60er jaren ongeveer 50 tot 60% van de Amerikanen gelooft dat we worden bezocht door buitenaardsen met vliegende schotels, die af en toe mensen die niet aardig zijn bij het eerste bezoek ontvoeren voor experimenten. En niemand roept dat in de straat. Als de New York Times het morgen in de krant zou zetten, dan zou iedereen zeggen: dat wist ik al lang.

Larry King: Onze laatste Associated Press poll laat zien dat 14 procent van de Amerikanen zegt een UFO gezien te hebben en 34 procent zegt te geloven in UFO’s. James, jij hebt ooggetuigen gesproken in Arizona die vertelden wat ze gezien hebben, klopt dat? Wat zagen ze?

James Fox: Er was een schip. Het had de vorm van een boemerang. Het was anderhalve km lang. Het vloog extreem langzaam.

Larry King: Anderhalve kilometer?

James Fox: Anderhalve kilometer. Het vloog extreem langzaam. We praten niet over een nietszeggend licht in de verte. Precies boven hun huizen zodat ze het met een steen hadden kunnen raken.

Larry King: Hoeveel mensen hadden dit gezien zei je?

James Fox: Meer dan 1000 mensen hebben hierover verteld. Ik heb op zijn minst met 150 van hen gesproken, vanuit de hele staat Arizona, inclusief de gouverneur van Arizona, die een onderzoek instelde met het Pentagon, de lokale luchtmachtbasis en de Luke luchtmachtbasis.

Larry King: Wat is er gebeurd tijdens dat onderzoek?

James Fox: Ze haalden hun schouders op en zeiden, we weten niet wat het was.

Larry King: Wat vind je daarvan? Ze liegen niet Bill. Wat vind je ervan?

Bill Nye: Mijn herinnering is dat de luchtmacht had gezegd dat er in een F-16 vlucht lichtkogels waren gedropt. Dat was in een grote V.

Larry King: Deze mensen zijn geen…

Stanton Friedman: Dat was om 22.00, niet om 20.30.

James Fox: De waarneming was om 20.30. Het begon in het noorden en volgde de hele staat.

Bill Nye: Een verklaring is…

Stanton Friedman: Mensen konden de tijd niet weten.

Bill Nye: Een verklaring is dat mensen… iets gebeurd ‘s avonds en we hebben de tijden door elkaar gehaald. Een ander verklaring is dat er een buitenaards ruimteschip was.

Larry King: Oké. Je staat ervoor open?

Bill Nye: Niet in het geval van die ene in Phoenix. In dit geval heb ik de documenten niet voor me.

Stanton Friedman: Om dit bewijs gaat het nu juist Bill.

Bill Nye: Nu ben ik het echt niet met je eens Stan, ik heb het bewijs wel degelijk bestudeerd.

James Fox: Toen dit schip weg vloog - en ik heb met heel wat mensen gesproken, toen het wegvloog en ik zou geknipperd hebben met mijn ogen, dan zou ik het gemist hebben. Het maakte geen geluid. Het gaf geen luchtverplaatsing. Het maakte geen geluidsknal. En het was op zijn minst anderhalve kilometer lang. Ook de gouverneur van Arizona zag het.

Stanton Friedman: En hij is een piloot.

James Fox: En hij is een piloot en voormalig kapitein van de luchtmacht.

Bill Nye: Op CNN hadden we daar materiaal van.

(Door elkaar heen praten)

James Fox: Geen materiaal van dat. Ik wil materiaal vrijgeven dat…

Larry King: Er moet even een pauze komen. Waarom gaan we ervan uit dat buitenaardsen, als ze er zijn, zoveel slimmer zijn dan wij? Interessante vraag. We hopen zo een antwoord te krijgen, na de pauze.

(COMMERCIAL BREAK)

Larry King: We zijn terug. Oké, rustig. Stanton, een goed punt van een aandachtige luisteraar. We hebben dit met meerdere regeringen meegemaakt. We hadden Johnson, Nixon, eigenlijk een hele boel. We hadden republikeinen, democraten, wetenschappers. Verzwijgen ze allemaal de waarheid? Heeft niemand ooit gezegd, officieel, ik wil hier eens naar kijken?

Stanton Friedman: Wanneer ze zeggen dat…

James Fox: Jimmy Carter voor de camera - ik was de eerste persoon die Jimmy Carter voor de camera kreeg en hij zei dat hij geprobeerd heeft een onderzoek in te stellen, maar nergens kwam. Ik heb Gerald Ford telefonisch geïnterviewd, hij heeft hetzelfde gedaan.

Larry King: Hoe kan het dat een president dat niet lukt?

James Fox: Het lukt hem niet. Bill Clinton probeerde een onderzoek in te stellen.

Larry King: De CIA verbergt dit voor alle presidenten?

James Fox: We weten niet of het de CIA is. Het is een soort schaduwregering, schaduwleger.

Bill Nye: Het is zo, de CIA verbergt dingen voor de president, maar dat betekent niet dat ze buitenaards zijn.

Larry King: Waarom, Stanton, zou er zoveel verborgen worden gehouden?

Stanton Friedman: Omdat het alles beïnvloedt wat de mensheid betreft. Als ik zou zeggen dat we een aankondiging zouden doen dat buitenaardsen ons bezoeken, dan zouden mensen andere wereldideeën krijgen. We hebben 300 miljoen mensen…

James Fox: Wat voor ideeën?

Stanton Friedman: Een nieuwe identiteit. In plaats van Amerikanen, Chinezen, Grieken, Peruanen, ze zouden wereldburgers willen zijn en zo denken.

Larry King: Oké.

Stanton Friedman: Wie zou de planeet vertegenwoordigen? We zouden een verkiezing moeten houden, toch? Maar de Chinezen hebben 1.3 miljard mensen. India heeft er 1 miljard. Wij (de USA) hebben er 300 miljoen. Dat zullen we niet opgeven - ze hebben een gezamenlijk doel om de macht te behouden. Dat doen regeringen altijd Larry. Dat weet je.

James Fox: Kijk maar op kleinere schaal zoals Fife Symington. Fife Symington maakte een grap van de waarneming die gebeurde in 1977. Hij liet één van zijn hulpen zich verkleden in een buitenaards kostuum. Een enorm schip vloog over de staat Arizona. De gouverneur zei dat er grote druk was om dit tot de bodem uit te zoeken vanwege de massahysterie. Hij hield een persconferentie. Hij had zijn hulp laten verkleden en hij maakt een grapje van het hele verhaal. De reden waarom hij dat deed, vertelde hij 10 jaar later. Omdat ze niet wisten wat het was. Mensen raakten in paniek.

Larry King: Een e-mail van Anne in Duncan, Oklahoma: ‘UFO samenzweerders zeggen dat de Amerikaanse regering samenzweert om het buitenaards contact geheim te houden. Waarom maken de buitenaardsen zichzelf niet bekend aan de wereld? Als ze lichtjaren kunnen reizen om hier te komen, dan hoeven ze toch geen toestemming van een regering te hebben?’ Denk je niet dat ze dat zouden doen, Seth?

Seth Shostak: Natuurlijk zouden ze dat doen. Kijk, je moet gewoon naar historische overeenkomsten kijken, Larry, Columbus komt aan in Amerika. Tien jaar later stuurt Spanje 25 schepen met kolonisten naar Amerika. De inheemse indianen hadden niets te vertellen. Het maakt niet uit wat ze militair gezien hadden willen doen, wat de ‘chiefs’ hadden willen doen. Ze wisten dat ze werden ingenomen. Het is meer dan 60 jaar sinds Roswell. Zover ik kan zien gaan mijn vluchten nog steeds op tijd vanuit de lokale luchthaven. Geen buitenaardsen te zien.

Opmerking ufowijzer
Seth Shostak gaat er vanuit dat de eventuele buitenaardsen die de aarde bezoeken nog net zo stom zijn als de ontdekkingsreizigers uit de tijd van Columbus. De ontdekkingsreizigers uit de oudheid bekommerden zich niet om eventuele inheemse inwoners. Alle bewoners van het nieuw ontdekte gebied werden, of meteen na aankomst een kopje kleiner gemaakt, of werden als slaven door de ‘Christelijke dappere jongens’ aan het werk gezet en zelfs die arme drommels overleden vaak binnen weken aan de gevolgen van de ongemerkt door de ‘zeehelden’ overgedragen Westerse verkoudheden en griep. De kunstschatten werden zonder schroom ingepikt en eventueel omgesmolten in handzame brokken en verscheept naar het ‘vaderland’. Net als Seth opmerkt, er volgde meteen een hele armada aan schepen om nog meer gejatte schatten en meteen duizenden slaven naar Europa over te brengen.

Vandaag de dag beginnen we eindelijk te beseffen dat we iets totaal verkeerd deden en er begint een besef te groeien dat, mochten we ooit nog een onbekende Indianenstam ontdekken, we een dergelijke cultuur met rust moeten laten. Geen onmiddellijke kennismaking, niet meteen een overdracht van ons gedachtegoed en onze technische middelen. Daarmee vernietigen we een dergelijke unieke samenleving. Observeren mag, maar dan wel van afstand, waarbij we moeten trachten dat de stam ons niet in het vizier krijgt.

Je zou je kunnen voorstellen, door gewoon je gezonde verstand te gebruiken, dat een eventuele buitenaardse beschaving die ons honderden, duizenden, wellicht miljoenen jaren vooruit is, alleen al in hun pink over meer ethische en morele capaciteiten beschikt dan Seth en al die andere gedreven sceptici in hun gehele donder. Je zou je kunnen indenken dat kosmische bezoekers ons mogelijk van afstand bestuderen en wellicht wel eens voor onderzoek een persoon of dier oppikken, maar dat ze ons voor de rest in de waan laten dat we helemaal alleen in het universum zijn.

Seth beschikt duidelijk nog over een Middeleeuwse geest en de opgedraven 'NeeKnikker' Bill Nye is niet veel slimmer.


Bill Nye en Seth Shostak

Larry King: Waarom komen ze niet James?

James Fox: Het zit zo.

Stanton Friedman: Ik praat niet met de eekhoorns in mijn achtertuin, Larry.

James Fox: Ik stelde deze vraag ook aan Edgar Mitchell, Apollo 14 astronaut, zesde man op de maan. Ik vroeg: “Waarom landen ze niet gewoon?” Hij zei, hij keek me aan en zei: “Denk je eens in, James. Denk je dat als je van een verre wereld komt, je niet eerst eens even een tijdje op een afstand wil blijven en observeren?”

Larry King: Waarom observeren ze Wyoming en niet Washington?

(Door elkaar heen praten)

James Fox: Washington is bezocht in 1962. Het is vastgelegd op radar en gefotografeerd.

Bill Nye: Dat beweer jij. Wat moet ik ermee?

James Fox: Het is een feit.

Bill Nye: Wat moet ik doen als burger wanneer de Amerikaanse luchtmacht zegt: “We hebben wat testvluchten gedaan en we zeggen er niets over.” Wat doe je als ze het bekend maken?

James Fox: Verbergen ze deze technologie al 60 jaar? Misschien wel. Maar als ze de technologie hebben verborgen, zouden ze dat niet mogen doen, want deze technologie zou de mensheid tot dienst kunnen zijn.

(Door elkaar heen praten)

James Fox: Ik weet het niet. Misschien niet. Misschien is er een buitenaardse invasie. Ik weet het niet. Ik kan het niet bewijzen. Maar ik kan je wel vertellen…

Larry King: Denk jij dat buitenaardsen ons bezocht hebben?

Stanton Friedman: Geen twijfel mogelijk. Het bewijs is zo overduidelijk. En ik zou willen dat Seth, die mijn lezing heeft bijgewoond, zou toegeven dat hij niet alles had gelezen van…

Larry King: Wat willen de buitenaardsen, denk je?

Stanton Friedman: Ik heb een hele lijst waarvan één is dat ze ons in de gaten willen houden.

Larry King: In de gaten houden?

Stanton Friedman: Hé, we zijn een primitieve samenleving wiens grootste activiteit oorlog voeren is. Ik heb gewerkt met fusion propulsion systems. Iedereen in de buurt zal weten over fusie. Zo werken de sterren. Binnen een korte tijd hebben we een soort vriendschap gemaakt die andere vijandigheid zullen noemen. Vergeet niet dat we 50 miljoen van onze eigen soort hebben gedood in WO 2.

Bill Nye: Je bedoelt dat de buitenaardsen bang zijn dat we hun technologie zullen overnemen?

Stanton Friedman: Dat zei ik niet.

James Fox: Dit is speculatie. Laten we over de feiten praten.

Bill Nye: Daarover zijn we het niet eens, de feiten.

(Door elkaar heen praten)

James Fox: We hebben regeringsdocumenten die bewijzen dat deze dingen bestaan.

Bill Nye: Ben je op de Wright Patterson luchtmachtbasis geweest?

James Fox: Natuurlijk.

Bill Nye: Daar ben jij ook geweest Larry.

(Door elkaar heen praten)

Larry King: Ze laten je geen buitenaardse zien, toch?

Bill Nye: Ik had speciale toestemming voor een tijdje.

James Fox: Wat zou je doen als je één van hen zou zien?

Bill Nye: Allereerst zou ik een geode foto maken.

James Fox: En dan?

Bill Nye: Dan zou ik de foto goed bestuderen.

James Fox: En dan jezelf uitlachen omdat niemand je zou geloven.

Larry King: Even pauze. We zijn zo terug.

(COMMERCIAL BREAK waarin aan het eind een Hollandse weide met koeien wordt getoond en je het geloei van een koe hoort.)

Larry King: Is dat een koe? Ik tracht uit te vinden of dat een koe is.

Bill Nye: Koeien kijken naar UFO’s.

Larry King: Einstein's relativiteitstheorie is dat je niet sneller dan het licht kan reizen, toch?

Stanton Friedman: Ja, maar wanneer je daar vlakbij bent gaat de tijd langzamer. Je kunt 39 lichtjaren in 6 maanden pilotentijd vliegen, dan ben je op 99,99 procent van de lichtsnelheid. Wij natuurkundigen maken deeltjes die kunnen…

Bill Nye: Zij worden oneindig zwaar.

(Door elkaar heen praten)

Bill Nye: Dat bedoel ik, het is beter dat we niet alles weten. Maar, Stan, je zei wat voor de pauze dat de Amerikaanse luchtmacht ons niet alles wil laten zien. Ik hoop van niet. Ik hoop dat ze nog wat achter de hand houden.

Stanton Friedman: Ik zat 14 jaar onder beveiliging.

Bill Nye: Maar dat betekent niet dat de dingen die je niet kunt zien, bijvoorbeeld…

Larry King: Een telefoontje uit New Orleans; Hallo?

Beller: Hallo Larry, hoe gaat het?

Larry King: Hallo.

Beller: Ik zou willen weten hoe vaak ooggetuigen foto’s geven om te bewijzen dat ze de waarheid spreken in plaats van dat ze een verhaal verzinnen om op televisie te komen?

Larry King: Doen ze dat, James?

James Fox: Dat gebeurt.

Larry King: Geven ze foto’s?

Stanton Friedman: Dat gebeurt. Benny Hill liet er één zien op de nationale televisie.

(Door elkaar heen praten)

Larry King: Seth, ben jij sceptisch? Denk je dat we ooit het hele verhaal te horen krijgen of niet? Seth?

Seth Shostak: Sorry, ik hoorde je niet. Het hele verhaal… het probleem is Larry, Stanton heeft wat inzicht in buitenaardse sociologie. Hij weet wat ze willen. Hij heeft de wetenschappers van de wereld niet kunnen overtuigen. Als hem dat wel lukt zou je echt onderzoek hiernaar kunnen doen. Het zou van fantasie naar wetenschap verschuiven. Ik hoop dat dit nog eens gebeurt.

James Fox: Dit is er aan de hand. Ik ben net terug van een vergadering met de Franse CNES, het Franse NASA. Frankrijk heeft pas geleden, ik weet niet of mensen dit weten, UFO-documenten vrijgegeven waarin staat dat UFO’s echt zijn.

Larry King: Dat zeggen ze?

James Fox: Ja.

Larry King: Frankrijk heeft aangekondigd dat UFO’s werkelijk bestaan?

James Fox: Het hoofd van CNES heeft pas geleden 50 jaar aan rapporten vrijgegeven. Ik heb Jacques Pattinet (ph) onlangs geïnterviewd en ik zei tegen hem dat dit een ongelofelijke ontdekking was. Hoe hebben de Fransen hierop gereageerd? Hij zei: “Niemand is uit het raam gesprongen.”

Larry King: Niet alleen is niemand uit het raam gesprongen, het is geen verhaal. Ik heb het niet gezien.

James Fox: Het is wel wat in het nieuws geweest. Een klein stukje, niet het hele verhaal.

Larry King: Waarom niet?

James Fox: Ik weet het niet.

Bill Nye: Er zijn veel dingen…

James Fox: Je had er een show over. Engeland volgde het voorbeeld en gaf haar documenten vrij. Ik vroeg hem, ik zei: “Wat zou je tegen de Amerikaanse regering willen zeggen?” Hij zei dat ze niet bang moesten zijn om de mensen de waarheid te vertellen.

Bill Nye: Precies. Als je iets in de lucht ziet en je weet niet wat het is, hoeven dat niet meteen buitenaardsen te zijn.

James Fox: Zestig jaar technologie…

Larry King: Maar als Frankrijk aankondigt dat ze er zijn, waarom maakt dat op jou geen indruk?

Bill Nye: Wat maakt dat ze er zijn?

James Fox: Het is 50 jaar wetenschappelijke studie.

Bill Nye: Jongens…

James Fox: Het is puur onderzoek aan grondmonsters en analyse van foto’s.

Bill Nye: Toen ik jong was kon je geen vliegtuig maken zonder verticale staart. Nu kunnen ze dat wel. Dat betekent niet dat er buitenaardsen zijn.

James Fox: Ik zeg niet dat er buitenaardsen zijn. Ik zeg dat er schijfvormige schepen zijn, duidelijke fenomenen die natuurkundig niet kunnen zoals wij het kennen.

Larry King: Ondermijnen ze de natuurkunde?

Stanton Friedman: Nee, het betekent dat wij het nog niet na kunnen maken. Dat betekent niet dat het onmogelijk is. Ik heb met fusion propulsion systems gewerkt. Het gaat erom wat er in de zon gebeurd, een hoop energie per pond, 40 jaar geleden Larry. We hebben niet zo’n groot systeem gebouwd omdat het veel geld kost en veel werk is.

Larry King: Mensen, we zijn door de tijd heen. Bedankt. Weer een show in de serie waarin we antwoorden zoeken.

Ga naar CNN.com/LarryKing voor transcripten, ringtones, foto’s en meer. Vergeet niet te stemmen vanavond: Verhult de V.S. regering kennis over UFO’s? En we hebben commentaar van de Gouverneur van Arizona over UFO’s. Dat is allemaal op CNN.com/LarryKing.


UFO PAGINA

Pagina Laatst Toegevoegde Artikelen