PRINTBARE VERSIE

HET GOEDGELOVIGE BREIN VERKLAARD

Door: Mike Adams

5 mei 2011

Vertaling: Paul Harmans

Bron: http://www.naturalnews.com/032293_gullible_minds.html


(NaturalNews) In het licht van de reeks van schaamteloze onwaarheden in deze dagen verkondigd door de Amerikaanse overheid (FDA, DHS, Witte Huis, etc.), is het van belang te weten waarom zoveel mensen nog steeds geloven wat hen wordt verteld door ‘officiële’ instanties. Het roept de vraag op hoe hun brein functioneert: hoe kan een persoon officiële informatie zo goedgelovig slikken, zonder zelfs maar gezond-verstand-vragen te stellen over de betrouwbaarheid of de feitelijke basis van die informatie? (Dit is een Amerikaans artikel, maar de stellingen en conclusies kun je natuurlijk moeiteloos op de Nederlandse situatie toepassen. Vert.)

Deze mensen, zo blijkt, werken vanuit wat ik noem het goedgelovige brein. Het is een door een psychologisch proces opgewekte storing welke de informatie filtert op basis van de bron, eerder dan op integriteit. Mensen die werken vanuit het goedgelovige brein neigen ernaar een misplaats vertrouwen te hebben in overheden, instituten, gevestigde medianetwerken, doktoren, wetenschappers of in iedereen die een kostuum draagt dat autoriteit en gezag uitstraalt.

Daar waar bij normale, intelligente personen de gezond-verstand-vragen oprijzen over informatie die zij vanuit alle bronnen ontvangen, daar accepteert het goedgelovige brein praktisch elke informatie van bronnen die de rol van duidelijke autoriteiten in de gemeenschap vervullen.

Regeringen liegen nooit
Maar hoe werkt dat dan in hun hoofd? Het is een interessant proces. Goedgelovige mensen denken dat het voor regeringen (of instituten) wel mogelijk is te liegen, maar zij geloven dat regeringen, instituten en doktoren ervoor kiezen NIET te liegen, zelfs als het hun eigen belang zou dienen als ze het wel deden. Let op, want dit is een interessant deel. Deze goedgelovige mensen geloven dus in feite dat, ondanks dat een politicus kan liegen over iets, zij dat in wezen nooit doen. En waarom liegen ze nooit? Omdat, uiteindelijk, de goedgelovige mens gelooft dat regeringen, instituten en de gevestigde mediakanalen vanuit een soort van erecode werken. Dus al zou het in het eigen voordeel van een regering zijn om tegen ons te liegen, het zal nooit plaatsvinden omdat ze dan hun denkbeeldige erecode zouden schenden.

Bestaat deze erecode? Waar is het vastgelegd? Nergens natuurlijk. Het is denkbeeldig. Maar voor het goedgelovige brein lijkt het de werkelijkheid. Interessant is, ondanks dat deze erecode alleen bestaat in de verbeelding van de goedgelovige mens, dat ze deze erecode op bronnen van autoriteit projecteren en zich verbeelden dat die daaraan trouw blijven.

Extreme goedgelovigheid
Dit is waarom de goedgelovigen geloven dat het journaal van radio- en tv-stations de waarheid meldt. De media hebben een besef van integriteit, zo geloven ze, en dat besef van integriteit vereist van hen dat ze altijd de waarheid brengen en nooit het nieuws manipuleren vanwege snode doelen. Dus de media ‘vormen’ nooit het nieuws en zij rapporteren alleen de feitelijke waarheid zonder te overwegen of politici of adverteerders er wel of geen voordeel bij hebben.

Deze kijk op de wereld is natuurlijk belachelijk naïef. En toch is het het kerngeloofssysteem van tenminste de helft van de mensheid – het deel goedgelovigen dat alles gelooft dat hen wordt verteld door hun eigen overheid, media of gezagdragers.

Interessant genoeg is het goedgelovige brein ook innerlijk goedgelovig, omdat het niet de eigen goedgelovigheid herkent. In plaats daarvan gelooft het dat het werkt als een rationeel brein. Dat valse rationele brein gelooft dat het functioneert als een kritisch filter voor binnenkomende informatie, maar zelfs dat is zelfmisleiding. In feite staat dat valse rationele brein op ‘automatisch filter’ zodat het elke informatie eruit filtert dat in conflict is met de informatie die het ontvangt van officiële bronnen.

Dat is de sleutel tot het begrijpen van het goedgelovige brein – het is niet de kwaliteit van de informatie die ertoe doet, het is de bevestiging van officiële bronnen van het verhaal dat het ‘echt maakt’ voor het goedgelovige brein.

De paashaas vermoorde Bin Laden!
Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat het goedgelovige brein stuit op een aankondiging die zegt dat de paashaas Osama Bin Laden heeft vermoord. Het verslag vermeldt dat er gekleurde eieren naast het hoofd van Bin Laden zijn gevonden en er is bewijs dat er veren op de plaats delict zijn aangetroffen en dat bewijst dat de paashaas daar was.

Welnu, een intelligent, rationeel brein zal hier een hoop vragen bij hebben. Voor beginners: hazen hebben geen veren. En de paashaas is tevens fictie. Daar bovenop, hoe kan de paashaas Bin Laden hebben vermoord? Een intelligent persoon zal gezien de gaten in het verhaal concluderen dat het verhaal een verzinsel is. De enige logische conclusie die zij eruit trekken, is dat de regering liegt tegen hen.

Een goedgelovig persoon daarentegen zal zich niet afvragen of hazen wel veren hebben, of dat de paashaas wel in staat is een militaire razzia uit te voeren. In plaats daarvan zal de goedgelovige eerst kijken of er andere bevestigende bronnen zijn om zodoende de betrouwbaarheid van het verhaal vast te stellen. Ze zullen de tv aanzetten of op het Internet zoeken naar het nieuws dat door de ‘officiële’ bronnen wordt herhaald.

Zodra ze CNN hebben gevonden, of Fox News (in Nederland de NOS, RTL, de Telegraaf, enz. Vert.) of een andere ‘officiële’ bron die meldt dat de paashaas Bin Laden heeft vermoord, dan zal dat verhaal terstond door hun brein als ‘echt’ worden aangenomen. Plotseling is het verschoven van hun mentale verwerkingsproces naar het ‘absolute waarheid’ deel van hun brein en vanaf dat punt kan niemand meer die realiteit in hun hoofd ter discussie stellen.

Ga niet in discussie met een goedgelovig brein, ze zijn immuun voor feiten
Op dit punt is hun rationele brein compleet afgesloten voor het onderwerp. Geen enkele van de verzamelde feiten kan op dit punt nog hun ‘realiteit’ wakker schudden. Bijvoorbeeld, een persoon die het overheidsverhaal over 9/11 gelooft, heeft reeds de paashaasversie van terroristen die de vliegtuigen in de WTC torens vlogen omhelsd. Maar hoe zit dat dan met het WTC-7 gebouw dat een paar uur later instortte in een demolitie-stijl vrije val, terwijl WTC-7 nooit was geraakt door een vliegtuig? Hoe kan een stalen en betonnen gebouw zomaar en op wonderbaarlijke wijze instorten in een perfecte structurele synchroniciteit vanwege een paar vuurtjes?

De antwoorden daarop doen er voor de goedgelovigen niet toe, snap je. Er is geen ruimte voor feiten in hun hoofd, omdat alle ruimte al is ingenomen door wat in essentie een sekteachtig geloof is in autoritaire instituten.

We zagen dat een aantal jaren geleden bij de Heaven’s Gate sekte in Californië. De leider van die sekte, een man met de naam Applegate, stelde zichzelf op de positie van de enige echte bron van betrouwbare informatie voor de sekteleden. Dus HIJ werd de betrouwbare bron wiens informatie volledig werd geaccepteerd, zonder het stellen van vragen of wat voor soort scepticisme. Op dat punt was hij in staat zijn volgelingen gemakkelijk te overtuigen van het feit dat een buitenaards ras op het punt stond met een UFO te landen op het uiterste puntje van een komeet, en dat, als zij zichzelf om het leven zouden brengen, zij zouden worden overgebracht naar het buitenaardse schip (of iets dergelijks).

Het geloven in een dergelijk verhaal mag gek lijken… totdat je je realiseert dat de regeringen van de wereld dezelfde sekteachtige tactieken gebruiken om hun ‘volgers’ alles te laten geloven dat ze zeggen, zonder vragen te stellen. Dus, als president Obama aankondigt dat er een buitenaards ras met een moederschip zal landen op de oprijlaan van het Witte Huis, en dat het bewustzijn van de mensen die op hem zullen stemmen zal worden overgeplaatst in een onsterfelijk buitenaards lichaam, dan is de opmerkelijke waarheid dat miljoenen mensen dat zullen geloven. Misschien wel tientallen miljoenen. Ze zullen hem zelfs aanbidden als een interstellaire heilige.

Herinner je Orson Welles’ radioprogramma dat aankondigde dat buitenaardsen de aarde waren binnengevallen en onze steden vernietigden? Grote aantallen mensen geloofden dat het echt gebeurde… en niet omdat het logisch klonk, maar omdat de informatie kwam van een bron die zij vertrouwden. Voor deze mensen was de buitenaardse invasie toen net zo echt als de officiële dood van Bin laden dat nu vandaag de dag is voor de volgers van de regering.

Door de geschiedenis bleken veel complottheorieën waar te zijn. Het liegen van regeringen komt natuurlijk al voor zolang er regeringen bestaan. Niet alle complottheorieën zijn natuurlijk waar, maar omdat er zoveel complotten wel waar blijken te zijn, getuigt het ‘niet geloven’ in complotten niet van gezond verstand.

Niet geloven in complotten betekent dat je niet gelooft dat twee mensen ooit bij elkaar kwamen en samenspanden om geld op een onethische en misleidende wijze aan anderen te verdienen. Wel jeminee, dat is de omschrijving van bijna elke directievergadering van elke grote onderneming in de wereld! Complotten zijn niet alleen een alledaags iets, ze lopen praktisch gelijk met het moderne kapitalisme! Zelfs nu wordt Apple beschuldigd van een complot waarbij de salarissen van personeel kunstmatig laag worden gehouden.

Ik vraag me af: geloven goedgelovigen ook niet in die complottheorie? Zijn alle complottheorieën automatisch uitgesloten vanwege het woord ‘complot’?

Voor hen die de geschiedenis niet kennen, hier is een lijst van 33 complottheorieën die waar bleken te zijn:
http://www.newworldorderreport.com/Articles/tabid/266/ID/980/33-Conspiracy-Theories-That-Turned-Out-To-Be-True-What-Every-Person-Should-Know.aspx

Natuurlijk was het Manhattan Project een geheim regeringscomplot. Het Tuskegee Syfilis Experiment op Afrikaanse Amerikanen was een geheim medisch complot. Operation Northwoods was een complot om steun voor een oorlog tegen Castro te verwerven door het opvoeren van terroristische aanslagen in Amerikaanse steden.

Dat zijn allemaal historische feiten. Ze zijn onbetwistbaar. Maar voor het goedgelovige brein bestaat niets van deze geschiedenis. Wat echt is, is hetgeen hen momenteel wordt verteld door het Witte Huis. Toen George Bush het Witte Huis bewoonde waren de dagelijks smoesjes: “De Irakezen willen dat wij met militair personeel hun land innemen omdat wij hen vrede brengen!” O ja, dat is een beetje verdraaide logica, dat is zeker. Maar het verschilt niets van Obama’s versie van de oorlogssprookjes, die onder andere deze juweeltjes inhouden: “We laten alleen humanitaire bommen op Libië vallen.” Of: “Het is geen werkelijke oorlog. Het is slechts het bewegen van militaire troepen.”

Maar weet je, het maakt geen verschil, of het nu wel of niet waar is wat ze zeggen, voor het goedgelovige brein bestaat er niet zoiets als een complottheorie. En er bestaat ook niet zoiets als een misdadige regering. Houd toch op, toen Columbus voet aan land zette in de Nieuwe Wereld, deelde zijn gehele bemanning eten en wijn met de inheemse Amerikaanse indianen, zo is ons verteld. Er waren geen verkrachtingen, geen moorden, geen genocide. Dat is waarom wij nog steeds elk jaar Columbus Day vieren! Omdat de goedgelovigen een reden nodig hebben om een dag niet naar het werk te hoeven, zelfs als dat een verdraaiing van de werkelijke historische feiten inhoudt.

De meest populaire onderwerpen van de goedgelovigen

Vaccinaties zijn goed voor je – vaccins zijn ‘veilig en effectief’ voornamelijk omdat doktoren en medische instanties dat zeggen, niet vanwege betrouwbaar wetenschappelijk bewijs.

De economie is gezond – goedgelovigen zijn gemakkelijk te beïnvloeden en te stoppen met te denken aan de 14 triljoen dollar staatschuld die elke dag groeit en ze gaan simpelweg mee in wat er dan ook aan economische verzinsels in Washington worden gesmeed.

Regeringen en bedrijven kijken juist naar het beste voor je – de medicijnenbedrijven willen enkel genezen en iedereen gezond maken. De regering is er om daarbij te helpen. We zouden allemaal moeten stoppen met het stellen van vragen en gewoon doen wat ons verteld wordt.

Niets zal ooit opraken – er bestaat niet zoiets als oprakende olie. Onze wereld kan gewoon doorgaan met haar weggooi-economie zonder einde, geloven zij. We zullen nooit zonder gas, water, grond of natuurlijke hulpbronnen komen te zitten. Blijf spullen gebruiken en gooi het allemaal weer weg!

Toevoegingen aan het voedsel zijn goed voor je – anders zou de keuringsdienst van waren die toch niet goedgekeurd hebben, toch?

Er is niet zoiets als een genezing van kanker – de ultieme pessimisten, de goedgelovige menigte, gelooft dat kanker niet te genezen is. En als er een behandeling tegen kanker bestond, dan zouden we dat nu toch wel weten, niet waar? (Omdat onze wetenschappers inmiddels alles weten dat het waard is om te weten, snap je…)

Er zijn geen andere niet-aardse beschavingen of wezens in ons universum – verbazingwekkend, wij zijn de enige intelligente levensvorm die ooit bestaan heeft, zo geloven zij. Elk gesprek over niet-aardse intelligentie is gewoon een hoop nonsens. En er was ook nooit enig leven op Mars.

Kruiden en planten hebben geen medicinale waarde – dat is juist, alleen conventionele medicijnen kunnen je ‘beter’ maken, want dat is wat de doktors zeggen. Kruiden en planten hebben zero biologische waarde zo houden ze vol.

… en het gaat maar voort, de ene misleiding na de andere. Een goedgelovig brein, zo lijkt het, zal alles geloven als het komt van een ‘betrouwbare’ bron. Maar hetzelfde goedgelovige brein zal serieuze feiten niet serieus nemen als ze niet komen van dezelfde betrouwbare bronnen.

Hoe kun je stoppen met goedgelovig zijn?
Van belang is dat de meeste sceptische denkers van vandaag de dag op bepaalde momenten goedgelovige mensen zijn. Er was een punt waarop zij simpel ‘wakker’ werden en bewust de wereld rondom hen onderzochten.

Intelligente, geïnformeerde sceptici zijn mensen die vragen stellen zoals:

* Waarom rapporteren twintig verschillende nieuwsbronnen allemaal exact hetzelfde nieuws, met gebruikmaking van exact dezelfde woorden, op exact dezelfde dag? Als zij allemaal onderzoek deden naar hun eigen nieuws en dat in hun eigen woorden zouden opschrijven, zou hun nieuws dan niet van elkaar verschillen?

* Waarom kreeg Wall Street een multi biljoen financiële injectie van Washington terwijl het Amerikaanse volk verplicht is belastingen te betalen die allemaal naar Washington vloeien? Als Washington op magische wijze biljoenen dollars binnen een nacht kan creëren, waarom betalen we dan belasting?

* Waarom speelt de USDA onder één hoedje met de genetisch gemodificeerde zaadbedrijven om genetisch gemodificeerd zaad goedgekeurd te krijgen zonder dat er enig wetenschappelijk bewijs bestaat van een lange termijn veiligheid?

* Als kwik als één van de meest giftige substanties bij de moderne wetenschap bekend staat, waarom wordt het dan nog steeds in de monden van kinderen geplaatst in de vorm van ‘zilveren’ vullingen? En waarom wordt het ‘zilver’ genoemd als ze in feite meer kwik dan zilver bevatten?

* Waar komt het fluoride werkelijk vandaan dat gebruikt wordt in ons drinkwater (niet in Nederland. Vert.) En als fluoride zo goed is voor mensen, waarom is het dan zo gevaarlijk om ermee om te gaan en waarom wordt het als een schadelijk chemisch product beschouwd?

* Wat gebeurde er werkelijk op 9/11? Hoe stortte WTC-7 in als het nooit werd geraakt door een vliegtuig? Waarom werd de rommel opgeveegd voordat er een behoorlijke forensische analyse kon worden uitgevoerd?

* Zijn vaccins echt veilig? Waar is de studie die gevaccineerde kinderen vergelijkt met niet-gevaccineerde kinderen? Waarom wil de vaccine-industrie een dergelijke studie niet toestaan?

* Waarom lijkt de kankerindustrie veel meer geïnteresseerd te zijn in behandeling van kanker en het aantrekken van meer kankerpatiënten dan kanker feitelijk genezen en een einde aan deze epidemie brengen? Waarom weigert de industrie te praten over kanker veroorzakende chemicaliën of de antikanker effecten van vitamine D?

* Waarom worden giftige voedseltoevoegingen nog steeds toegestaan in ons voedsel? Wat is het ware verhaal over aspartaam en de FDA (Amerikaanse keuringsdienst van waren. Vert.). Waarom heeft de FDA stevia (een plantje waaruit veilige zoetstof verkregen kan worden. Vert.) vele tientallen jaren tegengehouden?

* Waarom gebruikt de (Amerikaanse) politie nu wapens om ouders te dwingen dat hun kinderen medicatie nemen? In wat voor soort medisch systeem is het nodig om via dreigen met geweld onderdanigheid te verkrijgen?

* Waarom bombardeerde Clinton Sudan tijdens zijn Monica Lewinsky crisis? Waarom kondigde Obama plotseling de dood van Bin Laden aan tijdens zijn ‘geboorteakte’ crisis?

* waarom hebben we nog steeds de ‘War on Drugs’, voornamelijk omdat er omvangrijk bewijs is dat deze war een totale mislukking is en enkel het aantal gevangenen doet toenemen terwijl in feite de drugsbendes rijker worden door hogere straatprijzen?

* Waarom graait de veiligheidsdienst op vliegvelden nog steeds in onze broeken nu Bin Laden dood is? Was hij niet de reden dat we die speciale veiligheidsdienst oprichtte en we die 60.000 veiligheidsagenten inhuurden?

(noot vertaler: Ik kan hier aan toevoegen:
* Waarom wordt het UFO-fenomeen nog steeds niet serieus genomen? O ja, achter de schermen hebben de geheime diensten grote interesse in het fenomeen en hebben ze dossierkasten vol met UFO-files, maar waarom liegen ze daarover?

* Waarom nemen de officiële instanties geen nota van de dierverminkingen? Is een dergelijk fenomeen dan geen gevaar voor de nationale veiligheid, of is het te groot om aan te pakken?)

Een intelligente, sceptische denker zal dergelijke vragen stellen (en nog veel meer) als een natuurlijke gevolg van de menselijke nieuwsgierigheid. Maar het goedgelovige brein valt de vragensteller aan omdat die het aandurft dergelijke vragen te stellen.

Wie zijn enkele van deze ontwaakte personen?
Dat is waarom het goedgelovige brein meer is dan goedgelovig: het is een laf brein. Het is bang om uit zichzelf vragen te stellen en tegelijkertijd valt het degenen aan die wel de moed hebben op te staan en in feite deze vragen stellen (zoals Jesse Ventura).

De meeste leden van de gevestigde media zijn natuurlijk laffe breinen. Zij accepteren alomtegenwoordig de gevestigde orde leugens (of de leugens van het Witte Huis) en stellen geen moeilijke vragen meer. Enkele van de ECHTE helden – de mensen die de intelligente vragen over onze wereld stellen – zijn:

Alex Jones
Jeff Rense
Charlotte Gerson
Jonathan Landsman
David Icke
Jesse Ventura
Gerald Celente
Ron Paul
Robert Scott Bell
Dr. Andrew Wakefield
Suzanne Somers
Dr. James Forsythe
George Noorey

Zie je een patroon hier? Elk van deze personen is als onbeduidend afgedaan of boosaardig aangevallen en zwart gemaakt, simpel en alleen omdat zij ervoor kozen de intelligente vragen te stellen over de wereld rondom hen. Welnu, ik ben het niet eens met elk ding dat zij zeggen, maar ik bewonder elk van hen voor het hebben van de moed de vragen te stellen die gesteld moeten worden als wij als samenleving (en beschaving) vooruit willen komen.

Dit soort mensen staat voor het compleet tegenovergestelde van het goedgelovige brein. Zij zijn inderdaad de ‘ware sceptici’ van de wereld. De reden waarom ze boosaardig zijn aangevallen is omdat onze wereld zo doordrenkt is van bedrog en vergeven van complotten, iets dat enkel de goedgelovigen tolereren. Zij die opmerkingen over de status-quo maken zijn niet slechts vervelend voor de machten, in feite zijn ze gevaarlijk omdat de meest gevaarlijke activiteit waarin je je vandaag kan begeven is het helpen met het ontwaken van anderen en ze laten zien wat er werkelijk rondom hen gebeurt.

Het is dat ‘ontwaken’ dat zo volslagen veracht wordt door het web van machthebbers, regeringen en mediamarionetten, dat is waarom ze alles zullen doen wat in hun macht ligt om te voorkomen dat wat voor soort ontwaken dan ook zich zal voordoen. Het functioneren van de Matrix hangt immers af van de mensen die geloven in de illusie.

En het is veel gemakkelijker regeren als mensen gewoon geloven wat je hen vertelt. Goedgelovigen zijn fantastische stemmers en gewillige slaven. Maar waardeloos gezelschap.


SKEPTICI PAGINA

Pagina Laatst Toegevoegde Artikelen